Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Γιούνκερ: Θαυμάζω κι αγαπώ την Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θαυμαστής της Ελλάδας και των προσπαθειών της δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας τον απολογισμό της προεδρίας του στο Eurogroup. Φανταστείτε να μας μισούσε τι θα γινόταν…

Το Eurogroup της Δευτέρας ήταν το τελευταίο υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από τώρα και στο εξής «αφεντικό» θα είναι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.

Μοιραία, ο απερχόμενος κύριος Eurogroup έκανε τον απολογισμό της 8χρονης θητείας του, όπου ξεχωριστή θέση είχε και η Ελλάδα. «Έμαθα να αγαπώ περισσότερο την Ευρώπη. Θαυμάζω τις απίστευτες προσπάθειες της Ελλάδας, για την οποία θρέφω θαυμασμό και αγάπη».

Είχε προηγηθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 7,2 δις. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα 2 δις. ευρώ τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να ανταμειφθούν.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρος του ελληνικού λαού, όπως είπε, γιατί «καθοδήγησε την κρίσιμη και δύσκολη συζήτηση για την Ελλάδα με μεγάλη μαεστρία και συναισθηματική νοημοσύνη».

«Χάνουμε ένα μεγάλο διαπραγματευτή και ηγέτη που πάλεψε πολλά χρόνια για το ευρωπαϊκό ιδεώδες με πραγματικά υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε ο Γ. Στουρνάρας.

Τέλος, ερωτηθείς για τον Γ. Ντέισελμπλουμ, ο Γ. Στουρνάρας τον χαρακτήρισε «μετριοπαθή πολιτικό», λέγοντας ότι παρουσίασε ένα αρκετά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο όραμα για την ευρωζώνη, το οποίο δίνει έμφαση στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την πειθαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα σε 10 λεπτά το Eurogroup ενέκρινε τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ

To νέο “αφεντικό” του Eurogroup

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε