Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιρλανδία και Πορτογαλία ζητούν από κοινού «κούρεμα»

Ιρλανδία και Πορτογαλία ζητούν από κοινού «κούρεμα»

Στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα κινούνται και τα άλλα δυο «μαύρα πρόβατα» της ευρωζώνης, δηλαδή οι άλλες δυο χώρες του μνημονίου, Ιρλανδία και Πορτογαλία, που επισήμως ζήτησαν «κούρεμα» του χρέους τους από το Eurogroup.

Στο Eurogroup της Δευτέρας Ιρλανδία και Πορτογαλία υπέβαλαν από κοινού αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσής τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρουσίασε, μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του, το αίτημα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας.
Ο κ. Νούναν είπε ότι μία τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία. «Μιλάμε για εξοικονόμηση ποσού κάποιων δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

O Επίτροπος Οικονομίας και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, είπε: «Το σημερινό Ecofin επαναβεβαίωσε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις προοπτικές αμφότερων των χωρών για μια επιτυχή επάνοδο στις αγορές, στην χρηματοδότηση από τις αγορές». Και πρόσθεσε: “Το Εκοφίν και το Γιούρογκρουπ, μαζί με την Επιτροπή, θα εξερευνήσουν τους επόμενους μήνες το πώς να διευκολύνουν περαιτέρω αυτήν την επιτυχημένη επιστροφή στην χρηματοδότηση από τις αγορές”.

Με το πρόγραμμα διάσωσής της, η Ιρλανδία έλαβε την υπόσχεση βοήθειας ύψους 17,7 δις. ευρώ από το ΕΤΧΣ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορήγησε στην Ιρλανδία επιπλέον 22,5 δις. ευρώ και ο κ. Νούναν δήλωσε ότι θα υποβάλει ξεχωριστό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων αυτών στο Ecofin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιούνκερ: Θαυμάζω κι αγαπώ την Ελλάδα

Μετά τις εκλογές το μνημόνιο – Επιμένουν στο Eurogroup για ξέπλυμα και ιδιωτικοποιήσεις – Δε δίνει νέο δάνειο η Ρωσία

Βγαίνει από το μνημόνιο μέσα στο 2013 η Ιρλανδία

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε