Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ισραηλινό fund θέλει το… “Μινιόν”

Ισραηλινό fund θέλει το… “Μινιόν”
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο μικροσκόπιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπαίνει το κτίριο της οδού Πατησίων, που κάποτε στεγαζόταν το πρώτο πολυκατάστημα – θρύλος της Αθήνας, το Μινιόν. Ισραηλινό fund, που έχει επιδοθεί στην απόκτηση ακινήτων στο κέντρο των Αθηνών με σκοπό τη μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα, διαπραγματεύεται την εξαγορά του Μινιόν, εξετάζοντας, ωστόσο τις προϋποθέσεις, για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Το ιστορικό κτίριο των 20.000 τ.μ., που ανήκει στην Folli Follie Holdings SΑ, παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια. Μάλιστα, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, κι ενόσω ήταν υπόδικη για το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, είχε αναρτήσει προ μερικών μηνών «πωλητήριο», για το οποίο ενδιαφέρθηκε μία μεγάλη αλυσίδα του λιανεμπορίου, με εξειδίκευση στα αθλητικά είδη. Το deal, ωστόσο, δεν προχώρησε, καθώς, το υψηλό κόστος για την εξαγορά και ανακαίνιση του κτιρίου, λειτούργησαν αποτρεπτικά.

«Τις μεγάλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, σταδιακά θα πλαισιώσουν επενδύσεις και στον εμπορικό τομέα» αναφέρει στο newsit.gr ο Γιώργος Λίτσας, διευθύνων σύμβουλος της εκτιμητικής εταιρείας ακινήτων GLP Values, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, βρίσκεται στην αρχή μιας αναπτυξιακής διαδρομής, γι’ αυτό και τα ακίνητα τελευταία μαγνητίζουν επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένδοξο παρελθόν

Στενά συνυφασμένο με την ιστορία της σύγχρονης Αθήνας, το Μινιόν γνώρισε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του ΄50, πουλώντας 120.000 είδη από διάφορες κατηγορίες, από γραφική ύλη, παιχνίδια και καλλυντικά μέχρι αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές, απασχολώντας 1.000 άτομα προσωπικό.  Την τιμητική του δε, είχε την περίοδο των Χριστουγέννων. Τη γιορτινή περίοδο, στο πολυκατάστημα επικρατούσε συνωστισμός, από παιδιά και μεγάλους, που προσπαθούσαν να συναντήσουν από κοντά τον Άη Βασίλη, ένα «event» που είχε καθιερώσει ο πρωτοποριακός για την εποχή του ιδιοκτήτης του Γιάννης Γεωργακάς.  Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος στεκόταν ο ίδιος στην είσοδο του πολυκαταστήματος για να καλωσορίσει τους επισκέπτες, μοιράζοντας καραμέλες στα παιδιά.

Κατά τη δεκαετία, του ’70, το Μινιόν είχε καταστεί ένα υπερσύγχρονο πολυκατάστημα, που κατάφερε να τοποθετηθεί στην λίστα με τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις καταστήματα της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας την 11η θέση.

Η αρχή του τέλους για το ένδοξο πολυκατάστημα σήμανε, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, όταν εν μέσω αυξημένης κίνησης λόγω της εορταστικής περιόδου, ξέσπασε μεγάλη φωτιά, που αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε εμπρησμό, καθώς την ίδια στιγμή μία αντίστοιχη φωτιά είχε ξεσπάσει στο επίσης μεγάλο κατάστημα της εποχής, το Κατράντζος. Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του κτηρίου, ενώ, για την ιστορία να αναφερθεί, ότι ο Κατράντζος κατέρρευσε και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Στη συνέχεια, με πολύ μεγάλα δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτίριο του Μινιόν και το κατάστημα επαναλειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ, αλλά τελικά το 1983 η επιχείρηση, λόγω των υπερβολικών της χρεών, τοποθετήθηκε στην λίστα με τις «προβληματικές επιχειρήσεις» της εποχής, χρεοκοπώντας οριστικά το 1998.

Αργότερα το κτίριο αγοράστηκε από την Elmec Sport της οικογένειας Φάις, με σκοπό να το ξαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα, όταν όμως η Elmec πουλήθηκε στη Folli Follie, το κτίριο πέρασε στα «χέρια» της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Η μόνη παρέμβαση που έγινε, αφότου το πολυκατάστημα έβαλε λουκέτο,  ήταν το 2016, όπου αναμορφώθηκε η πρόσοψη του κτιρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις