Οικονομία

Κορονο-ομόλογα αλλά… με όρους ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ

Υπέρ του να εκδοθούν «κορονο-ομόλογα», τα οποία όμως θα συνδέονται με πολιτικούς όρους, τάσσεται ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

«Η κοινή ανάληψη κινδύνου είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η κρίση του κορονοϊού έφερε τα ευρωπαϊκά κράτη αντιμέτωπα με το ερώτημα αν είναι έτοιμα για περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Γκουρία στην Süddeutsche Zeitung (έκδοση Τρίτης), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα το θεωρούσε λογικό εάν αυτή η μορφή βοήθειας συνδεόταν με πολιτικούς όρους.

“Δεν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη”

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης σε περίπτωση διαφωνίας των κρατών – μελών στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δεν αναμένει ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δραματικά. «Ένα δημοσιονομικό εργαλείο δεν πρέπει να είναι ιδεολογικό θέμα. Πρέπει κανείς να δει αυτά τα ομόλογα ρεαλιστικά, ως χρήσιμο, ισχυρό και αποτελεσματικό μέσο κοινής ανάληψης κινδύνου. Αν λειτουργήσει, θα εξοικονομήσει χρήματα.

Αν δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να βελτιωθεί», δηλώνει ο κ. Γκουρία και επισημαίνει ότι τα κράτη που είναι επιφυλακτικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να είναι σταθερές και ευημερούσες όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. «Μετά θα αγοράζουν περισσότερο – και από την Γερμανία. Η Γερμανία κερδίζει πολλά δανείζοντας στους άλλους λίγη από την φερεγγυότητά της. Και το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή», κρίνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γκουρία τάσσεται ακόμη υπέρ ενός σύγχρονου «New Deal» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, διευκρινίζοντας μεν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο το 1929, αλλά τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε όραμα για την ανοικοδόμηση και αυτό το παρέχει ένα New Deal».

Ο ιός πρέπει να καταπολεμηθεί «με όλα τα διαθέσιμα μέσα, αλλά ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις και σε πολλές χώρες η συρρίκνωση της οικονομίας φτάνει το 40%», προσθέτει ο ‘Ανχελ Γκουρία στην SZ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Στον πάγο» η αγορά από τις κρατικές οφειλές – Τι σημαίνει η νέα αύξηση στα «φέσια» του Δημοσίου
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ΜμΕ που συνεργάζονται με δημόσιους φορείς και περιμένουν εδώ και μήνες να πληρωθούν για αγαθά και υπηρεσίες
Economic crisis of 2022 has affected all possible spheres
Το επαπειλούμενο χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν και οι προβλέψεις της Fed για άνοδο του πληθωρισμού ρίχνουν τις ασιατικές μετοχές
Το κλίμα έγινε πιο επιφυλακτικό μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν τις επόμενες ημέρες
Recession Global Market Crisis Stock Red Price Drop Arrow Down Chart Fall
Δουλειά πάνω από 11 ώρες ημερησίως και fast track επενδύσεις προτείνoυν οι Βρυξέλλες για να ετοιμαστεί πολεμικά η ΕΕ
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους για το εάν είναι απαραίτητο να εξεταστεί η Οδηγία για τον Χρόνο Εργασίας σε σχέση με το στρατιωτικό προσωπικό για την υποστήριξη της αμυντικής ετοιμότητας», τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος για την Άμυνα
Άρμα μάχης σε άσκηση