Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η επόμενη ημέρα – Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η επόμενη ημέρα – Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης

Προσδοκίες ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας «γεννά» το τελικό σχέδιο εξυγίανσης, που μόλις διαμορφώθηκε με την ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων σε ποσοστό 99,7%, αλλά και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων, ανάμεσά τους ο Δήμος Ελευσίνας και Εμπορικό και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Στα βασικά σημεία της Συμφωνίας Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης περιλαμβάνονται τα εξής:

-Άμεσα θα επενδυθούν 100 εκατ. δολάρια, που θα διασφαλίσουν τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.

-Επιπλέον την επόμενη τριετία αναμένεται να δημιουργηθούν 1.400 επιπλέον θέσεις εργασίας.

-Θα πληρωθούν αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους.

-Τα επόμενα 25 έτη, θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους.  

-Με την εξυγίανση των Ναυπηγείων, αναμένεται ακόμα ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει νέο επενδυτικό πρόγραμμα, με εξασφαλισμένες στρατηγικές συμφωνίες, αλλά και χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί, ότι τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας δεσμεύεται να στηρίξει και η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC), απόφαση που αποτελεί μια ακόμα ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο εγχείρημα, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις