Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Παράταση αποπληρωμής επιστρεπτέας και χρεών της πανδημίας ζητούν εμπόριο και εστίαση – Όχι από την κυβέρνηση

Παράταση αποπληρωμής επιστρεπτέας και χρεών της πανδημίας ζητούν εμπόριο και εστίαση – Όχι από την κυβέρνηση

Η επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, σε συνδυασμό με την επιστροφή της επιβολής μέτρων ελέγχου για τον περιορισμό της πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν αιτήματα για νέα πακέτα στήριξης της αγοράς, ειδικά από τους κλάδους της εστίασης και του εμπορίου.

Ένα εξ αυτών των μέτρων είναι δοθεί επιπλέον χρόνος στην αγορά για την έναρξη αποπληρωμής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στο πακέτο των αιτημάτων εστίασης και εμπορίου βάζουν κάποιοι και ενδεχόμενη παράταση στην έναρξη εξόφλησης των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Επί του παρόντος στο κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι δεν υπάρχει σκέψη για επιπλέον ενισχύσεις, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, με μοναδική εξαίρεση τις πρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, όπως η αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναφορικά με τα αιτήματα που έχουν τεθεί για παράταση, η απάντηση από αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών, είναι πως «δεν συντρέχει κανένας λόγος να υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί».

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει θέμα, αλλά επί του παρόντος, αφού κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ειδικά στην περίπτωση που τα μέτρα παραταθούν ή και ενταθούν ακόμη περισσότερο και οι επιπτώσεις στην αγορά γίνουν περισσότεροι εμφανείς.

Ήδη το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής με τον πρόεδρό του Βασίλη Κορκίδη έχει προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα εξής:

  1. Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.
  2. Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1η Ιανουαρίου 2022 την 1η Ιουλίου 2022.
  3. Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα. Πρόκειται για δάνεια έως 500.000 ευρώ για κεφαλαία κίνησης που δόθηκαν το Μάιο του 2020 με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή η περιορίστηκε η λειτουργία τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Η διάρκεια του δανείου είναι 24 έως 60 μήνες με τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το κεφάλαιο για 2 χρόνια ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου επιδοτείται το 40% του επιτοκίου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι ισχύουν τα εξής:

  • Τα χρέη της πανδημίας αποπληρώνονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31-12-2021 και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την 1-1-2022. Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων έως 1.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα ποσά  η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.
  • Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 3 -3,5 δις. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις