Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πατρινό Καρναβάλι: Στα 50 εκατομμύρια οι απώλειες από την ματαίωσή του

Πατρινό Καρναβάλι: Στα 50 εκατομμύρια οι απώλειες από την ματαίωσή του

Περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, θα «στοιχίσει» στον εμπορικό κόσμο της Αχαΐας, η ματαίωση του Πατρινού Καρναβαλιού, που μετρά 190 χρόνια ιστορίας. 

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά λιανικής, ακόμα και τα περίπτερα ετοιμάζονται να επιστρέψουν εμπορεύματα, που εκτάκτως είχαν προμηθευτεί, για να ανταποκριθούν στη ζήτηση του τριημέρου. Η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Αχαΐας θα ζητήσουν αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, από τη ματαίωση του παραδοσιακού καρναβαλιού, αποτέλεσε θέμα έκτακτης συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη και του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα.  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απευθυνθούν στην Κυβέρνηση, ζητώντας τη συμβολή της για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε στους εμπόρους, η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.  Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αχαΐας, αποφάσισαν από κοινού, να «αξιοποιήσουν» τη συνθήκη της Λισαβόνας για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, εξετάζουν ακόμα το θέμα, καθώς η συνθήκη αναφέρει ότι η αποζημίωση δίνεται για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Το καρναβάλι της Πάτρας σε αριθμούς

Το Πατρινό καρναβάλι αποτελεί τη μεγαλύτερη και παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο, όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του. Είναι ένας θεσμός που μετρά 190 χρόνια ιστορίας και κάθε χρόνο ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ, για να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Πατρινού Καρναβαλιού, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών επιδράσεων του πολλαπλασιαστή εκτιμήθηκαν σε 49,6 εκατ. ευρώ, το 2011. Το εισόδημα αυτό διαχέεται σταδιακά στο ευρύτερο φάσμα της οικονομίας, συμβάλλοντας στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.  Στην ίδια μελέτη αναφέρεται, ότι η τρέχουσα ανάπτυξη του Πατρινού Καρναβαλιού ενισχύει τα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής με εισόδημα, ύψους 771,21 ευρώ.

Άλλα ενδιαφέρονται στοιχεία, που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο, είναι, ότι η μέση ατομική ημερήσια δαπάνη του επισκέπτη, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, κυμαινόταν από 121, 56 ευρώ για τους διαμένοντες σε ξενοδοχείο και σε 54,12 ευρώ για τους φιλοξενούμενους σε νοικοκυριά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Οι άμεσες δαπάνες των Αρχηγών πληρωμάτων συνολικά ανέρχονται στα 916.764 ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένες δαπάνες ωφελούν κατά μεγάλο ποσοστό τον τομέα κοπτικής-ραπτικής και εμπορίας υφασμάτων και ακολουθεί ο τομέας εκμετάλλευσης ακινήτων και εμπορίας υλικών.  Επίσης, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2011, η Δημοτική Αρχή δαπάνησε 1.266.703 ευρώ αποκλειστικά για την διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού.  Το ποσό αφορά δαπάνες ανθρώπινου δυναμικού, προώθηση, καλλιτεχνικές υπηρεσίες, υλικά, φιλοξενία κλπ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις