Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Ψηφίζουν” εμπορικά κέντρα οι καταναλωτές

“Ψηφίζουν” εμπορικά κέντρα οι καταναλωτές
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ψήφο εμπιστοσύνης στα εμπορικά κέντρα «ρίχνουν» οι καταναλωτές, καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους σε οργανωμένες αγορές.

Αυτό, καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα ενεαμήνου των The MallAthens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos που δημοσιοποίησε η Lamda Development, εμφανίζοντας συνολικό κύκλο εργασιών 409,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.  Η μέση πληρότητα στα εμπορικά κέντρα προσεγγίζει το 99%, ενώ, όπως αναφέρει η εταιρεία, το ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις παραμένει αμείωτο.

Αναλυτικά: Ο κύκλος εργασιών του The Mall Athens στο ενεάμηνο 2019, ανήλθε στα 166,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 2,4%, στο Mediterranean Cosmos ανήλθε στα 134,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 2,9% και στο Golden Hall στα 109,2 εκατ. ευρώ, με αύξηση 2,2% έναντι του αντίστοιχου ενεαμήνου του 2018.

Όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία των εμπορικών κέντρων, στο The Mall Athens κατεγράφη αύξηση 1,9% και διαμορφώθηκε στα 21,1 εκατ. ευρώ. Εκρηκτική ήταν η αύξηση, κατά 27,1%  της λειτουργικής κερδοφορίας του Mediterranean Cosmos, φθάνοντας στα 13,6 εκατ. ευρώ στο ενεάμηνο 2019, ενώ στο Golden hall καταγράφηκε αύξηση 1,6% φθάνοντας στα 12,9 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση η Lamda Development αναφέρει ότι το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων των εμπορικών ακινήτων και εξόδων έργου Ελληνικού ανήλθε σε 40,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,7%, που αποτυπώνει την άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων, καθώς και τη θετική επίπτωση της εφαρμογής του νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου, που αφορά την απεικόνιση της δαπάνης της λειτουργικής μίσθωσης του Mediterranean Cosmos. Σε ενοποιημένο επίπεδο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 30,2 εκατ. ευρώ, έναντι 26,6 εκατ. ευρώ, το ενεάμηνο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 13,5%, κυρίως λόγω των βελτιωμένων αποτιμήσεων των επενδυτικών ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, η Lamda Development ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο 2019, με υπερκάλυψη, τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου μη τραπεζικού ιδρύματος, που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Στην ΑΜΚ, εκτός των βασικών μετόχων, συμμετείχαν σημαντικοί άλλοι επενδυτές, περιλαμβανομένης και της εταιρείας, στρατηγικού πλέον συνεργάτη της εταιρείας, Aegean Airlines, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει το έργο του Ελληνικού. Από επενδυτές εκτός Ελλάδος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) η οποία απέκτησε μετά την συμμετοχή της στην ΑΜΚ περίπου το 1,8% της εταιρείας. Η Lamda Development αποκτά πλέον κεφαλαιοποίηση και καθαρή αξία ενεργητικού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την επένδυση του Ελληνικού, έχουν αρθεί οι περισσότερες εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, ενώ βρίσκονται εν εξελίξει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η χορήγηση της άδειας καζίνο, η τακτοποίηση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, καθώς και η έκδοση αποφάσεων επί των εκκρεμών αιτήσεων ακύρωσης. Με τη διευθέτηση και των εν λόγω ζητημάτων η εταιρεία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού έργου της σύγχρονης Ελλάδας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις