Τετάρτη, 8 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σούπερ Μάρκετ: Έρχεται επενδυτικό «τσουνάμι» – Πάνω από 10,5 δισ. ευρώ οι πωλήσεις των 10 «μεγάλων» το 2023

Σούπερ Μάρκετ: Έρχεται επενδυτικό «τσουνάμι» – Πάνω από 10,5 δισ. ευρώ οι πωλήσεις των 10 «μεγάλων» το 2023
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται ο κλάδος των Σούπερ Μάρκετ, με τις μεγαλύτερες αλυσίδες να χαράσσουν επενδυτικά σχέδια με έμφαση στη δημιουργία νέων καταστημάτων και επέκταση σε νέες γειτονιές, ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος δικτύου, ψηφιακό εκσυγχρονισμό, επενδύσεις βιωσιμότητας και δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, ενώ στην ατζέντα τους περιλαμβάνουν ακόμα πιθανές εξαγορές μικρότερων εταιρειών.

Από στοιχεία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος προκύπτει ότι την προηγούμενη χρονιά οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ πραγματοποίησαν στο σύνολό τους 10,5 δισ. ευρώ πωλήσεις. Μέχρι σήμερα, οι ενδείξεις για το 2023 μιλούν για πωλήσεις λίγο μεγαλύτερες από τις περσινές. Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις των Σούπερ Μάρκετ στην οικονομία είναι τεράστιες , καθώς οι επιχειρήσεις που τα εκπροσωπούν αποδίδουν ΦΠΑ 2,4 δισ. ευρώ, ενώ ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερα από 100.000 άτομα.

Επέκταση δικτύου

Οι μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις εντός του 2023, ωστόσο, οι επενδυτικοί ρυθμοί αναμένονται να διατηρηθούν και τα προσεχή χρόνια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα εγκαίνια ενός Grand Μασούτης στη Γλυφάδα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένα ακόμη Grand κατάστημα της αλυσίδας στις Τρεις Γέφυρες. Η Μασούτης, με την ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, επιδιώκει να κατακτήσει και την Αττική, γι’ αυτό και δρομολογεί πολλές ακόμη επενδύσεις. Όπως η ίδια η διοίκηση είχε ανακοινώσει, το επενδυτικό της πλάνο ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Αυτές τις ημέρες, ένα κατάστημα μεγαλύτερο των 2.000 τ.μ. άνοιξε και η ΑΒ Βασιλόπουλος στο Μαρούσι. Πρόκειται για επένδυση 12 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση ανέφερε ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την ερχόμενη τριετία ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, προβλέποντας μεταξύ άλλων ενίσχυση του δικτύου, τόσο με ιδιόκτητα όσο και με franchise καταστήματα.

Επενδύσεις υποδομών

Για την τριετία 2023 με 2026 ο όμιλος Μetro ΑΒΕΕ έχει ανακοινώσει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη υλοποιήσει μεγάλο μέρος τη φετινή χρήση. Εκτός από επέκταση του δικτύου, το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής.

Εκτός από τα νέα σημεία πώλησης, ο όμιλος Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης μελετά ακόμη την ενίσχυση του ηλεκτρονικού καναλιού και επενδύσεις στον τομέα των logistics. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρείας, οι ετήσιες επενδύσεις για την τριετία 2023 με 2025 ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ.

Φιλόδοξα πλάνα

Έως το τέλος του 2023, η Lidl προβλέπει ότι θα ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. ευρώ, ενώ και η Πέντε ΑΕ, που αναπτύσσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, εκπονεί επενδυτικό πλάνο ύψους 150 εκατ. ευρώ τριετούς διάρκειας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει επενδύσεις σε νέα καταστήματα, στο εμπορικό κέντρο της Σαλαμίνας και σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις