Οικονομία

Τα νούμερα της καταστροφής των Ελλήνων από τα μνημόνια

Τα μνημόνια τσάκισαν τους Ελληνες. Το γνωρίζουμε πολύ καλά και το υφιστάμεθα. Το επιβεβαιώνει και έρευνα της Allianz, τηςε γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας, για την τη χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων και τη φτωχοποίηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2015 ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση. Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης, των οποίων οι κάτοικοι όχι μόνο ανάρρωσαν από την κρίση, αλλά η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007.

Αποκαλυπτικά είναι τα νούμερα της έρευνας από την οποία προκύπτει ότι η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων – που αντιστοιχεί στη διαφορά των τραπεζικών καταθέσεων, αξιόγραφων και συμμετοχών σε ασφαλιστικά προγράμματα από το χρέος τους – ανήλθε σε 11.231 ευρώ το 2015 και ήταν πολύ χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) και τη Σλοβακία.

Στην πρώτη θέση ήταν οι Ελβετοί με μέση καθαρή περιουσία 170.589 ευρώ και στη δεύτερη οι Αμερικανοί με 160.949 ευρώ, ενώ η διαφορά τους από τους τρίτους στη σειρά Βρετανούς είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μέση περιουσία των τελευταίων ήταν 95.600 ευρώ. Οι Ιταλοί παρά την κρίση έχουν μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική περιουσία από τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Είναι στη στη 15η θέση με 53.494 ευρώ, ενώ οι Γάλλοι βρίσκονται στη 16η θέση 53.425 ευρώ και οι Γερμανοί στη 18η με 47.681 ευρώ.

Τέλος άλλη μία συνέπεια της κρίσης στην Ελλάδα είναι φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, όπου ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ανήκε στη μεσαία περιουσιακή τάξη του ευρώ, όταν καθιερώθηκε το νόμισμα, σήμερα ανήκει μόνο το 20%», σημειώνει η έκθεση, δηλαδή το 30% περίπου των Ελλήνων ήταν στη μεσαία τάξη και τώρα είναι φτωχοί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες και αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πέραν του ενεργειακού τομέα και στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική προσέλκυσης περαιτέρω αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Συνάντηση Τσιάρα – Χάνσεν: Η νέα ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, η ανάγκη για στήριξη των νέων και πραγματικών παραγωγών, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τα νέα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπισή της
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Κώστας Τσιάρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κρίστοφ Χάνσεν