Θολώνει ο στόχος για την ανάπτυξη – Αναμένεται ύφεση ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο

Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2021, δεν έχουν αλλάξει παρά την αλλαγή επί τα χείρω των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα λόγω της πανδημίας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές προσδοκίες ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% το 2021, όπως τουλάχιστον προβλέπεται στο προϋπολογισμό.

Ο λόγος που δεν γίνεται καμία αλλαγή επί του παρόντος, είναι ότι θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών να κυλήσει λίγο ακόμη ο χρόνος, προκειμένου να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για το που πηγαίνει το πράγμα από πλευράς της πανδημίας και αυτό διότι μέχρι σήμερα όσες προβλέψεις έχουν γίνει, μάλλον έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Click4more Οδικός χάρτης για οφειλές στην Εφορία: ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν σε 24 ή 48 δόσεις

Ήδη χθες η Κομισιόν έδειξε προς τα που πάει το πράγμα «κουρεύοντας» τις εκτιμήσεις για την προσδοκώμενη ανάπτυξη από το 5% που ήταν πριν από λίγους μήνες στο 3,5%.

Και ο υπουργός Οικονομικών πάντως χθες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι τα πράγματα εξελίσσονται επί τα χείρω, σε σχέση με τις προβλέψεις. Δεν μπήκε βέβαια σε λεπτομέρειες, αλλά έδωσε το στίγμα.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έστω και αν δεν έχουμε καν διανύσει το μισό, εκτιμάται ότι θα φέρει ύφεση ρεκόρ, που είναι πολύ πιθανό να είναι αρκετά πάνω από το 10%. Και αυτό διότι η κατάσταση επιδεινώνεται από το αυστηρό lockdown στην Αττική, περιοχή που αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Ένας ακόμη λόγος που η ύφεση το πρώτο 3μηνο θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, είναι ότι η κρίση στην Ελλάδα άργησε ιδιαίτερα να φτάσει. Ήταν από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που πέρυσι το πρώτο 3μηνο η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη, έστω και οριακή. Κατά συνέπεια η βάση σύγκρισης είναι υψηλή, σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Για παράδειγμα η Γερμανία είχε ύφεση πέρυσι το πρώτο 3μηνο 2,2%, ενώ στην Ευρωζώνη η μέση ύφεση ήταν στο 3,2%.

Click4more Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα φέτος, 5% του χρόνου

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι οι δύο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν περισσότερο από κάθε τι άλλο το ΑΕΠ, ο τουρισμός και η κατανάλωση δέχονται συνεχή πλήγματα και είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αναστρέψουν την τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή και να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019.

Ο τρίτος πυλώνας του ΑΕΠ είναι οι επενδύσεις, όμως μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα είναι πιθανό και εκεί τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως αναμένονταν.

Και επειδή όλα δεν είναι μαύρα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τελικά μπορεί να αναστραφεί μερικώς η κατάσταση. Και οι ελπίδες εστιάζονται σε δύο σημεία.

Το ένα είναι να αποδώσει και μάλιστα σύντομα το lockdown και να ανοίξουν εν συνεχεία, έστω και σταδιακά, οι δραστηριότητες και μάλιστα χωρίς πισωγύρισμα. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει να αποδίδει ο εμβολιασμός δημιουργώντας τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Η πανδημία έφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο του 2021

Η πανδημία έφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο του 2021

Ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο του 2021 παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,473 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,031 δισ. ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα ... Διαβάστε περισσότερα
Ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2021: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του e-ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς

Ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2021: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του e-ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιανουαρίου ... Διαβάστε περισσότερα
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Αλλάζουν όλα για Δημοσιο και επιχειρήσεις

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Αλλάζουν όλα για Δημοσιο και επιχειρήσεις

Με νέες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα εκδίδονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις όπως ... Διαβάστε περισσότερα
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα κριτήρια για την έγκριση της 6ης δόσης – Έρχεται η 7η

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα κριτήρια για την έγκριση της 6ης δόσης – Έρχεται η 7η

Δεν κατάφερε τελικά η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 να σπάσει το ρεκόρ αιτήσεων του πέμπτου κύκλου. Χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και συγκεκριμένα ... Διαβάστε περισσότερα
Τέλη κυκλοφορίας: Μειωμένα με νέα τροπολογία – Ποιες επιταγές αναστέλλονται για 75 μέρες

Τέλη κυκλοφορίας: Μειωμένα με νέα τροπολογία – Ποιες επιταγές αναστέλλονται για 75 μέρες

Αναστέλλονται για διάστημα 75 ημερών και οι προθεσμίες εμφάνισης και πληρωμής επιταγών των πληγέντων επιχειρήσεων που λήγουν το μήνα Μάρτιο ενώ παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής ... Διαβάστε περισσότερα
Κομισιόν: Εύσημα αλλά και καμπανάκια στην Ελλάδα για οικονομία και μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Εύσημα αλλά και καμπανάκια στην Ελλάδα για οικονομία και μεταρρυθμίσεις

H Ελλάδα έκανε καλή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ένατη έκθεση προόδου στο πλαίσιο της ... Διαβάστε περισσότερα