Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τούρκοι κι Ελβετοί φέρνουν κρουαζιέρες στον Πειραιά

Τούρκοι κι Ελβετοί φέρνουν κρουαζιέρες στον Πειραιά

Σε πόλο έλξης για κρουαζιερόπλοια απ’ όλο τον κόσμο μετατρέπεται το λιμάνι του Πειραιά, καθώς, από την επόμενη τουριστική σεζόν, η MSC Cruises από τη Γενεύη της Ελβετίας και οι τουρκικές Etstur και Santacruises, θα ξεκινούν από τον Πειραιά ταξίδια αναψυχής στις θάλασσες του Αιγαίου.

Έτσι, από το 2021, έξι συνολικά κρουαζιερόπλοια, δύο της ελληνικής εταιρίας Celestyal Cruises, δύο της MSC και τα δύο τουρκικά θα ξεκινούν από τον Πειραιά, το ταξίδι αναψυχής στις θάλασσες της Μεσογείου. Οι εταιρείες, επιλέγουν να κάνουν λιμάνι επιβίβασης (home port) το λιμάνι του Πειραιά, λόγω των προσδοκιών που δημιουργούν οι νέες μεγάλες επενδύσεις που έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει η Cosco Shipping στο λιμάνι, με την επέκταση του επιβατικού προβλήτα κρουαζιέρας, να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες του επενδυτικού της προγράμματος.

«Σαλπάρουν» επενδύσεις

Όλο και περισσότερες εταιρείες από τον κλάδο της κρουαζιέρας, βάζουν τον Πειραιά στο χάρτη των δρομολογίων τους. Η τουρκική Etstur έχει ήδη προβεί στην αγορά του πλοίου Gemini που βρίσκεται στο Κερατσίνι, προκειμένου να ξεκινήσει κρουαζιέρες αναψυχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Πειραιά – Τσεσμέ) από τον επόμενο χρόνο. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται πάλι από Τούρκους επιχειρηματίες, που τελευταία απέκτησαν το κρουαζιερόπλοιο Saga Sapphire με σκοπό να ξεκινήσει κι αυτό ταξίδια αναψυχής από το 2021 και μετά και τον Πειραιά να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ, μία τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες κρουαζιέρας στον κόσμο, η MSC με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, μόλις ανακοίνωσε ότι από το 2021, ο Πειραιάς θα αποτελέσει το νέο λιμάνι επιβίβασης για το MSC Lirica, ένα από τα πλοία του στόλου της που θα εκτελεί δρομολόγια από Πειραιά σε Μύκονο, Χάιφα (Ισραήλ), Λεμεσό (Κύπρος), Ρόδο και Κουσάντασι (Τουρκία), επιστρέφοντας πάλι στον Πειραιά, Με αφορμή την ανακοίνωση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της MSC Cruises κ. Angelo Capurro, ανέφερε σε εκπροσώπους του Τύπου ότι «Καθώς συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε ως εταιρία και να ενισχύουμε με περισσότερα πλοία το στόλο μας, είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στην Ελλάδα».
Όσον αφορά το master plan της Cosco, οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο λιμάνι θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Εκτός από τον νέο επιβατηγό σταθμό κρουαζιέρας, το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει επίσης την ανέγερση τεσσάρων ξενοδοχείων, μουσεία, χώρους εκδηλώσεων, χώρους στάθμευσης και logistics που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του λιμανιού. Σχετικά με την κρουαζιέρα, στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, (ΟΛΠ) εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων θα αυξηθούν κατά 10% τα επόμενα χρόνια, ενώ όπως φάνηκε το 2019 ήταν καλύτερη χρονιά για την κρουαζιέρα σε σχέση με το 2018, καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά διακινήθηκαν 1.100.000 επιβάτες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις