Τρίτη, 28 Μαΐ
20oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Έρχονται κλήσεις στις επιχειρήσεις που δεν διασύνδεσαν τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS

ΑΑΔΕ: Έρχονται κλήσεις στις επιχειρήσεις που δεν διασύνδεσαν τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS

Kλήσεις από την ΑΑΔΕ θα λάβουν κοντά στις 12.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προβεί στην παραμικρή ενέργεια για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, αδιαφορώντας στην πράξη για τις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει η ΕΡΤ, περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν (145.000) τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό (110.000) έως το τέλος Απριλίου, κάνοντας τη σχετική απαιτούμενη ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο μένει ένα 10% ή κοντά στις 30.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση, δηλαδή δεν έχουν κάνει διασύνδεση, ούτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό.
Από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες εκ του νόμου έχουν περιθώριο διασύνδεσης έως την προηγουμένη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους.
Απομένουν όμως περίπου 10.000 – 12.000 οι οποίες δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση διασύνδεσης.   
Οι επιχειρήσεις αυτές θα αρχίσουν να λαμβάνουν από σήμερα κλήσεις για να προχωρήσουν στη διασύνδεση των δύο συσκευών ή να δηλώσουν ραντεβού με τεχνικό για να αποφύγουν το πρόστιμο.
Η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να πληροφορηθεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως στην περίπτωση όπου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναφέρουν ουσιαστικούς λόγους ανωτέρας βίας, θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.
Στην αντίθετη περίπτωση απλώς θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, 10.000 – 20.000 ευρώ ανάλογα με το εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία.
Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που  είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
Εντατικοί έλεγχοι
Ελέγχους ξεκινά από σήμερα η ΑΑΔΕ και για τις περίπου 50.000 επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπόχρεες εγκατάστασης POS μετά την επέκτασή τους σε 35 κλάδους και πρακτικά σε όλη την αγορά. Εξαιρουμένων και πάλι εποχικών επιχειρήσεων, το πρόστιμο μη εγκατάστασης POS είναι 1.500 ευρώ και είναι πλέον ενεργό.
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως την 30η Απριλίου έχουν:
-Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου, και:
-Επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις