Χρηστικά

Εξωδικαστικός: Στο ιστορικό υψηλό των 9,1 δισ. ευρώ έφτασαν οι ρυθμίσεις οφειλών τον Νοέμβριο

Το συνολικό ποσό των ρυθμίσεων οφειλών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, καθώς μόνο τον Νοέμβριο οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 5.000.

Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2024 οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Έτσι, αύξηση κατά 3% σημείωσαν οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών μέσω εξωδικαστικού διαμορφούμενες σε 1.991 και αντιστοιχώντας σε αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ από 1.152 ρυθμίσεις αρχικών οφειλών 394 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα συνέχισαν και οι νέες αιτήσεις καθώς και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων που διαμορφώθηκαν σε 5.219 και 3.395 αιτήσεις αντιστοίχως. Πρόκειται για αύξηση 22,22% για τις νέες αιτήσεις και 48,32% για τις οριστικές υποβολές συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2023.

Έως σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 27.538 και η συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών σε 9,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενίσχυσε την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με 2.167 ευάλωτα νοικοκυριά να επωφελούνται από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα. Πρόκειται για αύξηση άνω του 19% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2024. Παράλληλα, 130 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.

Επιπρόσθετα, δημοσιεύονται στοιχεία για την κατάσταση των κόκκινων δανείων που έχουν παραμείνει στις τράπεζες, αλλά και για τις διμερείς ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τον Οκτώβριο από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις: οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πραγματοποίησαν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 287 εκατ. ευρώ για πάνω από 7.620 οφειλέτες. Η πλειοψηφία αυτών των ρυθμίσεων αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιεί η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις προς τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περίπου 10,5 δισ. ευρώ δάνεια έχουν καταστεί ενήμερα μέσω των εργαλείων ρύθμισης.

Τέλος, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τους συναρμόδιους φορείς η τεχνική υλοποίηση και είναι πλέον εφικτή η αίτηση των συνυπεύθυνων προσώπων εταιρειών που έχουν λυθεί ή εκκαθαριστεί, δυνάμει του Ν. 5072/2023, προκειμένου να αποφύγουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και να διασώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς
ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για τον έλεγχο των ιδιωτικών πρατηρίων καυσίμων
Η εφαρμογή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και να συμβάλει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια στον κλάδο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ