Χρηστικά

Μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ: Τι θα ισχύσει μετά τις 30 Ιουνίου 2024

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η κυβέρνηση σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ για μετά τις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει η διάρκεια του μέτρου.

Υπενθυμίζεται πως ο καφές πωλείται με μειωμένο ΦΠΑ 13% έως και τις 30 Ιουνίου 2024, όταν και θα επιστρέψει στα βασικά επίπεδα του 24%.

Αυτό ωστόσο, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τον καφέ, είναι μόνο το ένα από τα τρία σενάρια τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πηγές του newsit.gr στο υπουργείο Οικονομικών, ανοιχτά παραμένουν ακόμα δύο ενδεχόμενα, τα οποία προβλέπουν συνέχιση του μέτρου, συγκρατώντας έτσι την τιμή του από ενδεχόμενη άνοδο.

Το πρώτο σενάριο αφορά στην 6μηνη παράταση του ΦΠΑ 13% για τουλάχιστον έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024, και τότε να επανεξετάσει η κυβέρνηση το τι προτίθεται να κάνει.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην μονιμοποίηση του μέτρου, κρατώντας τον ΦΠΑ του καφέ στο 13% επ’ αόριστον.

Επισημαίνεται, πάντως, πως ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα σε συνέντευξη του δεσμεύτηκε πως η επειδή η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί διεθνώς, η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Ερωτηθείς, μάλιστα, αν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο να γίνει παράταση στη μείωση του ΦΠΑ απάντησε: «Πάρτε το όπως θέλετε».

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στις 27 Μαΐου, πως σε σχέση με το χρόνο των αποφάσεων για το ΦΠΑ στον καφέ, υπενθύμισε πως στις 21 Ιουνίου οριστικοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας από την Κομισιόν για την επόμενη τετραετία κι ως εκ τούτου θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να περιμένει έως τότε για να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις δύο εναπομείνασες κατηγορίες, ΦΠΑ και ταξί.

Απομένει, λοιπόν, να φανούν και οι… λαγοί που θα βγάλει η Κομισιόν από τα καπέλο της, αλλά και το πώς θα δράσει το οικονομικό επιτελείο με την ελαφρώς αλλαγμένη σύνθεση του, έχοντας μάλιστα νωπό το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Νέο εργασιακό: Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οι αλλαγές – Έρχονται fast track προσλήψεις
Το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, θα προβλέπει τη δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες ημερησίως σε έναν εργοδότη μέσω της αύξησης των υπερωριών
Η Νίκη Κεραμέως 2
Στον αέρα σήμερα η λίστα με τα ονόματα των στρατηγικών κακοπληρωτών σε εφορία και ταμεία
Η φορολογική διοίκηση εισέρχεται σε πιο αποφασιστική φάση, εστιάζοντας στους μεγαλοφειλέτες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών της χώρας
European money on a table with calculator and coins, money and banking concept 2
Bancapp: Στο μικροσκόπιο 1.000 ύποπτοι τραπεζικοί λογαριασμοί φορολογουμένων – Δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα
Eλέγχονται περιπτώσεις, οι οποίες ενώ δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, φαίνονται να έχουν στην κατοχή τους καταθέσεις που φτάνουν ή υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ
Businessman collecting coins with profit chart analysis business growth, profit growth management and corporate financial statistics