Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αυτή είναι η γλώσσα που μιλούν μόλις 3 άνθρωποι στον κόσμο

Αυτή είναι η γλώσσα που μιλούν μόλις 3 άνθρωποι στον κόσμο

Αυτήν την γλώσσα μπορούν να την μιλήσουν μόλις 3 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Δείτε πώς εξαφανίστηκε με τα χρόνια η διάδοσή της.

Η γλώσσα Badeshi κάποτε ήταν διαδεδομένη στο Πακιστάν. Σήμερα την μιλούν μόλις τρία άτομα. Οι τρεις ηλικιωμένοι μένουν σε μία απομακρυσμένη κοιλάδα στο βόρειο Πακιστάν και μπορούν να συνεννοηθούν μόνο μεταξύ τους με τη γλώσσα Badeshi. Τα παιδιά εκεί δεν επιθυμούν να τη μάθουν καθώς προτιμούν να μιλούν πιο διαδεδομένες γλώσσες.

“Στην αρχή ήταν 9 με 10 οικογένειες που μιλούσαν αυτή τη γλώσσα. Σιγά σιγά όμως οι άνδρες άρχισαν να φέρνουν στο χωριό γυναίκες από άλλες περιοχές και σταδιακά η γλώσσα αυτή εξαφανίστηκε…”, δηλώνει ο Said Gul, ένας εκ των τριών κατοίκων που μιλούν Badeshi.

“Όταν πεθάνουμε εμείς, θα πεθάνει και η γλώσσα Badeshi…”, καταλήγουν.

Δείτε το βίντεο:

Οι γλώσσες, όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι περίπου 6.000, και σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια γλώσσα εξαφανίζεται κάθε δύο εβδομάδες. Μια από τις γλώσσες αυτές είναι και η Chamicuro. Σήμερα υπάρχουν μόλις οκτώ άνθρωποι που μιλούν Chamicuro. Η γλώσσα ομιλείται κυρίως στο Περού. Η Dumi είναι μια γλώσσα του Νεπάλ που συνήθως ομιλείται στις περιοχές κοντά στους ποταμούς Tap και Rava, στο ανατολικό Νεπάλ.

Η Ongota είναι μια αφροασιατική γλώσσα που ομιλείται στην Αιθιοπία, στην δυτική όχθη του ποταμού Weito σε ένα μικρό χωριό. Μόνο έξι γηγενείς ομιλητές τη χρησιμοποιούν. Μια γλώσσα που μιλιέται στο Βανουάτου, ένα νησί που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού περίπου 1000 μίλια ανατολικά της βόρειας Αυστραλίας, είναι η Lemerig, και μόλις δυο άνθρωποι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις