Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκεί που η θερμοκρασία φτάνει τους -50°C

Εκεί που η θερμοκρασία φτάνει τους -50°C

Η Norilsk, η βορειότερη πόλη στον κόσμο, είναι η πιο παγωμένη αλλά και μολυσμένη περιοχή του πλανήτη. Δείτε φωτογραφίες.

Το Norilsk βρίσκεται στην καρδιά της Σιβηρίας, πάνω στον Αρκτικό Κύκλο και εκεί μένουν 175.000 κάτοικοι. Οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες που αγγίζουν έως και – 50°C.

Η ψυχρή περίοδος διαρκεί περίπου 280 μέρες τον χρόνο, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν – 53°C. Η επίσημη ιδρυτική ημερομηνία της περιοχής είναι το 1935, όταν η πόλη έγινε το κέντρο του Norillag, ενός στρατοπέδου αναγκαστικής εργασίας για πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι έσκαψαν το πρώτο ορυχείο νικελίου και χαλκού.

Σήμερα, στο Norilsk, βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου, χαλκού και παλλαδίου στον κόσμο, τα οποία υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια τόνους. Αποτέλεσμα; Εκτός από παγωμένη είναι και η πιο μολυσμένη πόλη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

“Ναι! Βγαίνουμε έξω! Κολυμπάμε, δεν στερούμαστε τίποτα!”, δηλώνει κάτοικος της περιοχής σε σχετική ερώτηση, που έχει συνηθίσει τον παγωμένο καιρό.

Λόγω των συνθηκών ζωής το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων δεν ξεπερνά τα 50 έτη… Δείτε στο βίντεο φωτογραφίες της Elena Chernyshova από το Norilsk:

Πηγή βίντεο: BBC News

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις