Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γιατί δεν παίρνουν Όσκαρ οι κασκαντέρ

Γιατί δεν παίρνουν Όσκαρ οι κασκαντέρ

Είναι οι αφανείς ήρωες του Χόλυγουντ που δεν αναγνωρίζονται από την Ακαδημία. Οι άκαρπες προσπάθειες να συμμετέχουν στα Όσκαρ οι κασκαντέρ.

Χτυπιούνται, πέφτουν από σκάλες, πηδούν από παράθυρα, καίγονται σε φωτιές, πετούν από το ένα κτίριο στο άλλο, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή αλλά για Όσκαρ ούτε λέξη! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στην τελετή δεν υπάρχει κατηγορία που να αφορά τους κασκαντέρ και το έργο τους;

Ο Jack Gill, που είναι υπεύθυνος για το στήσιμο και την “χορογραφία” κασκαντέρ σε γνωστές ταινίες δράσης όπως στη σειρά ταινιών Fast & Furious, αναφέρει με παράπονο στην κάμερα του Insider: “Όλους όσους έχω ρωτήσει από συναδέλφους έως κοινό, όλοι αναρωτιούνται το ίδιο πράγμα! Δεν υπάρχει λογική!”.

Μαζί με τον σκηνοθέτη και τον κασκαντέρ ο Jack και κάθε συντονιστής κασκαντέρ εκτελεί το δύσκολο έργο να φέρει εις πέρας μία δύσκολη σκηνή κάτω από αντίξοες συνθήκες. Άλλωστε, όσο τα χρόνια περνούν, τόσες περισσότερες ταινίες δράσης και περιπέτειας δημιουργούνται με αποτέλεσμα η παρουσία των κασκαντέρ και των συντονιστών τους να είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Πολλές φορές οι πιο δυνατές – αλλά και οι πιο επικίνδυνες – στιγμές σε μία ταινία, είναι οι σκηνές δράσης που παίζουν οι κασκαντέρ. Για αυτόν τον λόγο, είναι για πολλούς άδικο το γεγονός ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειές τους δεν εκτιμώνται από την Ακαδημία.

Μόνο δύο φορές έχουν τιμηθεί στα Όσκαρ κασκαντέρ. Η πρώτη φορά ήταν το 1967 όταν ο Γιάκεμα Κανάτ κέρδισε το πολυπόθητο αγαλματίδιο για τη συνεισφορά του στον κόσμο των κασκαντέρ όπως για παράδειγμα στη θρυλική συμμετοχή του το 1959 στην ταινία Μπεν Χουρ. Η δεύτερη φορά ήταν το 2012 όταν ο Χαλ Νίνταμ τιμήθηκε για την πορεία του στον χώρο και την συνεισφορά του στην ταινία Smokey and the Bandit του 1977.

“Κάποιες ταινίες βασίζονται αποκλειστικά πλέον στους κασκαντέρ. Δεν αναγνωρίζεται όμως αυτό από ό,τι βλέπουμε στην Ακαδημία. Οι κασκαντέρ είμαστε το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των παραγωγών για αυτό χρειαζόμαστε αναγνώριση και εκτίμηση για το έργο μας”, συμπληρώνει ο κασκαντέρ Jay Lynch, ενώ Jack Gill καταλήγει: “Δεν μας ενδιαφέρει η προβολή στην τηλεόραση, θέλουμε απλά να αναγνωριστεί η δουλειά μας”.

Πηγή βίντεο: INSIDER

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις