Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γυμνοί άνθρωποι είναι μεταξύ των εικόνων που θέλουν να στείλουν στο διάστημα

Γυμνοί άνθρωποι είναι μεταξύ των εικόνων που θέλουν να στείλουν στο διάστημα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Φυσικά, το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στο διάστημα οι ερευνητές, δε θα είναι με τη μορφή μιας απλής εικόνας αλλά ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο θα απευθύνεται σε εξωγήινους πολιτισμούς.

Η πρόταση έχει την ονομασία «Ένας φάρος στον Γαλαξία» (A Beacon Into The Galaxy – BITG) και παρουσιάστηκε από 11 ερευνητές διαφόρων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA.

Δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Arxiv, ένα αποθετήριο επιστημονικών εργασιών ανοικτής πρόσβασης.

Οι κώδικες για τους εξωγήινους και οι γυμνοί άνθρωποι

Το πρότζεκτ, σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα «που αναπτύχθηκε για μετάδοση σε εξωγήινες νοημοσύνες στον Γαλαξία μας» και θα έχει επιστημονικές έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης μορφής.

«Θα βασιστεί σε προηγούμενα μηνύματα που έχουν σταλεί στο διάστημα, κυρίως στο μήνυμα Arecibo, ένα διαστρικό ραδιοφωνικό μήνυμα που στάλθηκε στο σφαιρικό αστρικό σμήνος M13 το 1974», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η NASA έχει στείλει στο παρελθόν μηνύματα που απεικονίζουν πτυχές της ανθρωπότητας στο διάστημα. Ανάμεσά τους ένα ποίημα, στίχους και αποσπάσματα από τους Beatles αλλά και ένα απολίθωμα που ανήκει σε αρχαίο ανθρώπινο πρόγονο.

Η τωρινή πρόταση, θέλει να εστιάσει σε έννοιες πιο εύκολες για την εξωγήινη νοημοσύνη: Τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

«Αν και η έννοια των μαθηματικών με ανθρώπινους όρους είναι δυνητικά μη αναγνωρίσιμη για την ΕΤΙ, η δυαδική είναι πιθανότατα καθολική σε όλες τις νοημοσύνες», δήλωσαν οι ερευνητές.

Έτσι το μήνυμα κωδικοποιήθηκε στη δυαδική γλώσσα των μηδενικών και των μονάδων, η οποία χρησιμοποιείται στα υπολογιστικά συστήματα.

Το μήνυμα θα περιλαμβάνει μια σφραγίδα ώρας, μια σφραγίδα τοποθεσίας, οπτικές αναπαραστάσεις της δομής της διπλής έλικας του DNA και ενός ατόμου υδρογόνου, οπτικές επεξηγήσεις της Άλγεβρας και άλλων μαθηματικών πράξεων, μια απεικόνιση του ηλιακού συστήματος, έναν χάρτη της Γης και, φυσικά, μια χαμογελαστή απεικόνιση δύο ανθρώπινων σωμάτων, ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Το ζευγάρι χαιρετά τον θεατή.

«Αυτές οι πληροφορίες αποτελούν μέρος της βασικής προσδοκίας κάθε μηνύματος προς ένα ΕΤΙ, καθώς επιτρέπουν την αναγνώριση της εμφάνισής μας – μια λεπτομέρεια ενός συγκεκριμένου ΕΤΙ που αναμφίβολα θα μας ενδιέφερε, και θα ήταν σχετική σε περίπτωση που καθιερωθούν περαιτέρω ανταλλαγές ή κάποια μέρα συναντηθούμε διά ζώσης», ειπαν οι επιστήμονες σύμφωνα με το CNN…

Ελπίζουν, ότι και οι εξωγήινοι -όπως και οι γήινοι- θα θέλουν να δουν πώς μοιάζουν οι άνθρωποι στη γη.

Τα μηνύματα κλείνουν με μια πρόσκληση προς τους εξωγήινους να απαντήσουν χρησιμοποιώντας μια δική τους συσκευή ραδιοτηλεσκοπίου. Η έκθεση προτείνει τη χρήση του FAST Observable Field, του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, που βρίσκεται στο Pingtang, Guizhoou της Κίνας, για την αποστολή του μηνύματος.

«Το μήνυμα είναι απλό αλλά ουσιαστικό», δήλωσαν οι ερευνητές, με απώτερο στόχο να «ξεκινήσει ένας διάλογος με την ΕΤΙ – ανεξάρτητα από το πόσο μακριά στο μέλλον μπορεί να συμβεί αυτό».

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, στο πλαίσιο σύμβασης με τη NASA, και του ερευνητικού προγράμματος ROSES της NASA για τους εξωπλανήτες.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις