Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η πλατεία των συντεχνιών, μία από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου

Η πλατεία των συντεχνιών, μία από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατείες του κόσμου ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα περνούν από αυτή την πλατεία για να φωτογραφηθούν με φόντο τα εντυπωσιακά κτήρια.

Στην καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται η ωραιότερη -κατά πολλούς- πλατεία του κόσμου. Η Γκραν-Πλας (Μεγάλη Πλατεία) βρίσκεται στον πυρήνα της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Η Γκραν-Πλας είναι μια πραγματικά επιβλητική πλατεία του 15ου αιώνα και αναμφισβήτητα μία από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου. Αποτελεί ένα σύνολο παλαιάς κοσμικής αρχιτεκτονικής με εκπληκτικό διακοσμητικό πλούτο, και από το 1998 ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η πλατεία Γκραν-Πλας είναι περισσότερο γνωστή ως πλατεία των συντεχνιών. Περίπου το 1500, οι έμποροι και οι τεχνίτες της πόλης των Βρυξελλών άρχισαν να χτίζουν στο συγκεκριμένο χώρο της πλατείας, διαστάσεων 110 επί 68 μέτρων, τα κτίρια των συντεχνιών τους. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στις Βρυξέλλες είχαν εκείνη την εποχή την έδρα τους συνολικά 48 συντεχνίες! Το 1695, τα στρατεύματα του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ εισέβαλαν στη χώρα και ο Γάλλος στρατηγός Βιλερουά (Villeroi) πολιόρκησε τις Βρυξέλλες. Από τους κανονιοβολισμούς των Γάλλων καταστράφηκαν όλα τα κτίρια της πλατείας, εκτός από τον πύργο του Δημαρχείου των Βρυξελλών και κάποιες προσόψεις συντεχνιακών κτιρίων. Οι έμποροι ξανάχτισαν τα κτίρια, που αποτέλεσαν ένα εντυπωσιακό συγκρότημα ιταλοφλαμανδικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Στην πλατεία Γκραν-Πλας υπάρχουν 39 συντεχνιακά κτίρια, και τα πιο επιβλητικά -μεταξύ άλλων- είναι τα εξής:

Το Δημαρχείο (L’ Hotel de Ville), που αποτελεί και το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πλατείας. Η πρόσοψη κοσμείται με 137 πέτρινα αγάλματα, ακρόπυργους και τοξωτές στοές. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1401 και οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου ολοκληρώθηκαν το 1455.

Ο “Οίκος του Βασιλιά” (La Maison du Roi). Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία των Ισπανών βασιλέων, ενώ ήμερα έχει εγκατασταθεί σ’ αυτό το Μουσείο της Πόλης. Εκτίθενται πίνακες του 16ου αιώνα και άλλα έργα τέχνης, αλλά και οι 400 φορεσιές του Μανεκέν Πις (Manneken Pis), του θρυλικού αγαλματιδίου και σύμβολου της πόλης των Βρυξελλών, που παριστάνει ένα αγοράκι που ουρεί σε μια λιμνούλα.

Το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης (La Maison des Ducs de Brabant). Αποτελείται από επτά συνεχόμενα συντεχνιακά κτίρια. Το συγκρότημα των κτιρίων πήρε το όνομά του από τις προτομές των δουκών στην πρόσοψή του.

Στο συγκρότημα των αναγεννησιακών φλαμανδικών κτιρίων, που περιβάλλουν τη Μεγάλη Πλατεία των Βρυξελλών, περιλαμβάνεται το Μέγαρο των Αρτοποιών, γνωστό ως Ρουά ντ’ Εσπάνι (Roi d’ Espagne), που χτίστηκε το 1696 και ανακατασκευάστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα 1901 – 1902. Ο επιχαλκωμένος οκταγωνικός θόλος του (1696) κοσμείται από ένα χρυσό χορευτή. Στην πλευρά της πλατείας, όπου βρίσκεται και ο «Οίκος του Βασιλιά», βρίσκονται: «To Πιζόν» (Le Pigeon, 1697) της συντεχνίας των ζωγράφων, το οποίο επέλεξε ως κατοικία του ο Βικτόρ Ουγκώ κατά τη διάρκεια της εξορίας του το 1852, και «Η Χρυσή Λέμβος» (La Chaloupe d’ Or, 1697) της συντεχνίας των ραπτών, που κοσμείται στην πρόσοψή του με ένα χρυσό καΐκι και την προτομή του Αγίου Βονιφάτιου.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις