Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η ιστορία πίσω από το εκκλησάκι της Σύρου

Η ιστορία πίσω από το εκκλησάκι της Σύρου

Το 2014 η Huffington Post, ασχολήθηκε με τις πιο όμορφες εκκλησίες και δεν παρέλειψε τον Άγιο Στέφανο της Σύρου. Η Σύρος δεν θεωρείται άδικα η “αρχόντισσα” των Κυκλάδων…

Κάποιοι λένε ότι το όνομα του νησιού προέρχεται από τη λέξη Ουσύρα που σημαίνει ευτυχής, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το Συρ, που σημαίνει βράχος. Η Σύρος είναι το νησάκι που πρέπει να ανακαλύψετε φέτος το Καλοκαίρι…

Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους. Το βόρειο μέρος της Σύρου, που ονομάζεται Απάνω Μεριά, είναι ορεινό και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους. Το τμήμα αυτό του νησιού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι διαφέρει μορφολογικά από το υπόλοιπο. Είναι το μοναδικό μέρος που έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα.

Διαθέτει λίγους δρόμους και σηματοδοτημένα μονοπάτια αλλά περιέχει τοπία με βράχια, γεφυράκια και σπηλιές. Από αυτά τα μονοπάτια γίνεται η πρόσβαση στις βόρειες παραλίες της Σύρου (Γράμματα, Λία, Αετός, Βαρβαρούσα) που λόγω της έλλειψης δρόμων, είναι ερημικές και ιδανικές για απομόνωση και ηρεμία. Το νότιο μέρος είναι πεδινό και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα χωριά και οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού.

Το 2014, η Huffington Post, ασχολήθηκε με τις εκκλησίες στον κόσμο, που εντυπωσιάζουν λόγω της θέας τους και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Άγιο Στέφανο της Σύρου. Το εκκλησάκι βρίσκεται στην περιοχή του Γαλησσά και είναι «σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους που δημιουργούν μια σπηλιά με θέα… το Αιγαίο. Σύμφωνα με το θρύλο, το παρεκκλήσι χτίστηκε από έναν ψαρά, ονόματι Στέφανο, που σώθηκε από ένα γιγάντιο καλαμάρι και θέλησε να ευχαριστήσει με αυτόν τον τρόπο τον προστάτη Άγιό του.

Δείτε στο βίντεο εντυπωσιακά πλάνα από τη Σύρο:

Πηγή βίντεο: Replay Media

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις