Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Το νησί γενέτειρα του Τσελεμεντέ με την ξεχωριστή κουλτούρα μαγειρικής

Το νησί γενέτειρα του Τσελεμεντέ με την ξεχωριστή κουλτούρα μαγειρικής

Αυτό το κυκλαδίτικο νησί έχει μεγάλη παράδοση στην μαγειρική. Η Σίφνος με τις όμορφες παραλίες και τα αξιοθέατά της είναι το νησί σας για φέτος το Καλοκαίρι.

Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, και έχει μόνιμο πληθυσμό 2,625 κατοίκους (απογραφή 2011). Πόσα πράγματα όμως γνωρίζετε για το όμορφο κυκλαδίτικο νησί;

Οι σημαντικότερες παραλίες βρίσκονται στο Γλυφό, στη Φασολού, στο Φάρο, στα Σεράλια, στο Αποκοφτό, στα Βρουλίδια, στον Πλατύ Γιαλό, στις Καμάρες και στο Βαθύ. Τα κύρια αξιοθέατά της περιλαμβάνουν το βενετικό χωριό Κάστρο που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Ανδρέα και το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής σκαρφαλωμένο στον βράχο.

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα. Ο σεφ καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», όπου αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο συγκεντρώνονται και επιδεικνύουν τις παραδοσιακές τους συνταγές και γεύσεις.

Παράλληλα η ευρεία χρήση των αγγείων που παράγονταν στη Σίφνο έχει κάνει διάσημες δύο συνταγές που παρασκευάζονται στα αντίστοιχα πήλινα σκεύη. Η πρώτη είναι το μαστέλο το οποίο πήρε την ονομασία του από το ομώνυμο σκεύος στο οποίο ψήνεται και η δεύτερη είναι η ρεβιθάδα. Εκτός αυτών άλλα παραδοσιακά σιφνέικα φαγητά είναι τα εξής: καπαροσαλάτα, ρεβιθοκεφτέδες, μελόπιτες, αμυγδαλωτά, παστέλια.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της Σίφνου κατείχε και κατέχει η αγγειοπλαστική. Στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής συνέβαλε η γεωλογική σύσταση του νησιού, λόγω του ότι το πλούσιο σε άργιλο έδαφος της απετέλεσε εξαιρετική πρώτη ύλη.

Πηγή βίντεο: AtlasVisual

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις