Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Το Ντουμπάι είναι σαν ζωγραφιά και απέκτησε κορνίζα

Το Ντουμπάι είναι σαν ζωγραφιά και απέκτησε κορνίζα

Μια κορνίζα αποτυπώνει την ομορφιά του Ντουμπάι. Η νέα ατραξιόν ονομάζεται Dubai Frame και εκεί κανείς ανακαλύπτει την ιστορία του Ντουμπάι.

Στο πάρκο Zabeel μπορεί κανείς να θαυμάσει την ομορφιά του Ντουμπάι. Μέσα από το νέο αξιοθέατο που ονομάζεται Dubai Frame, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τα μνημεία της παλιάς πόλης.

Αποτελείται από δύο πύργους ύψους 150 μέτρων ο καθένας, οι οποίοι στην κορυφή συνδέονται με μια γυάλινη γέφυρα, που προσφέρει στους επισκέπτες μια πανοραμική θέα 360 μοιρών και ένα μουσείο… ταξίδι στην ιστορία του Ντουμπάι. Προς τιμήν της EXPO 2020 που θα διοργανωθεί στην πόλη σε δύο χρόνια, η «κορνίζα» είναι διακοσμημένη με ένα χρυσό μοτίβο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πέρα από όλα τα θετικά που φέρνει μαζί του το νέο οικοδόμημα, ο αρχιτέκτονας Φερνάντο Ντόνις – που είχε κερδίσει τον σχετικό με το πρότζεκ διεθνή διαγωνισμό, το 2008 – υποστήριξε πως το Ντουμπάι έκλεψε την ιδέα του και επιδίωξε να περιορίσει τον ρόλο του. «Μου πήραν το πρότζεκτ μου, άλλαξαν το σχέδιο, και το έχτισαν χωρίς εμένα», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Το Ντουμπάι είναι ένα από τα επτά εμιράτα και θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διοικητικό κέντρο του εμιράτου με πληθυσμό 3.506.009 κατοίκων. Το Ντουμπάι είναι το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της χώρας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της ιστορίας και πολιτισμού των ΗΑΕ, Φεντέλ Χαντάλ, η ονομασία προέρχεται από τη λέξη “Ντάμπα”, παράγωγη της λέξης “Γιαντούμπ”, που σημαίνει “έρπω”. Η αναφορά ίσως να γίνεται στη ροή του χειμάρρου στο Ντουμπάι. Αντίστοιχα, ο ποιητής και λόγιος Αχμέτ Μοχάμετ Ομπάιντ αναφέρει ως προέλευση την ίδια λέξη, αλλά με τη σημασία της “ακρίδας”, ίσως είδος σε πληθώρα στην περιοχή.

Τη δεκαετία του 1950, το Ντουμπάι γνώρισε την εξάπλωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφώνου και την κατασκευή ενός αεροδρομίου, όταν οι Βρετανοί μετέφεραν εκεί την έδρα της περιφερειακής διοίκησης από τη γειτονική Σάργια. Το 1966 η πόλη ενώθηκε νομισματικά με το ανεξάρτητο Κατάρ, με το νόμισμα Ριγιάλ, μετά την υποτίμηση της ρουπιάς του Περσικού κόλπου. Τον ίδιο χρόνο ανακαλύφθηκε πετρέλαιο και η πόλη χορήγησε άδειες παραχώρησης σε διεθνείς εταιρίες, με μαζική εισροή ξένων εργατών, κυρίως από την Ινδίακαι το Πακιστάν. Ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατά 300% από το 1968 ως το 1975.

Κάντε ένα τουρ στο Ντουμπάι μέσα από αυτό το βίντεο:

Πηγή βίντεο: Jaseel Muhammed Keloth

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις