Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι φυλακές στη Νορβηγία μοιάζουν με πολυτελές ξενοδοχείο

Οι φυλακές στη Νορβηγία μοιάζουν με πολυτελές ξενοδοχείο

Αν ζούσατε στη Νορβηγία, θα θέλατε να μπείτε φυλακή… Αυτές οι φυλακές μοιάζουν με διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Στο μικρό νησί Bastoy της Νορβηγίας η φυλακή μοιάζει με υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Εκεί οι κρατούμενοι απολαμβάνουν τις ανέσεις μίας εύκολης ζωής στερούμενοι όμως την ελευθερία τους.

Τα ευρύχωρα και ευήλια δωμάτια των κρατούμενων περιέχουν τηλεόραση, dvd, ηλεκτρονικό υπολογιστή, μεγάλη ντουλάπα, πλυντήριο, στεγνωτήριο, ντουζιέρα και ένα αναπαυτικό κρεβάτι. Και το καλύτερο… κρατηθείτε! Όλα τα δωμάτια έχουν θερμαινόμενο δάπεδο.

Ο Dardan που εκτίει ποινή ενός έτους για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, δηλώνει: “Στην Αμερική και σε άλλες φυλακές πραγματικά τιμωρούν τους φυλακισμένους σαν να είναι ζώα. Στη Νορβηγία ακολουθούμε ένα άλλο σύστημα σωφρονισμού. “

“Θέλουμε να έχουν φυσιολογική ζωή. Αφαιρούμε την ελευθερία τους αλλά όχι τη ζωή τους…”, σχολιάζει ο Erik Trebekk, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια τους.

Στη Νορβηγία οι κρατούμενοι κάνουν παρέα με τους αστυνομικούς ασφαλείας, κρατούν οι ίδιοι το κλειδί του δωματίου τους, τρώνε όλοι μαζί σε μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα ενώ παρακολουθούν μαθήματα gourmet κουζίνας και ζωγραφικής. Παράλληλα, υπάρχει μέχρι και στούντιο ηχογράφησης, καθώς η φυλακή έχει το δικό της ροκ συγκρότημα.

Μάλιστα, ισόβια κάθειρξη δεν υφίσταται στην Νορβηγία. Οι φυλακές δεν έχουν σκοπό να τιμωρήσουν, αλλά να κάνουν τους κρατούμενους καλύτερους ανθρώπους και πολίτες.

“Βέβαια νιώθω ότι είμαι στη φυλακή! Ακόμα και έτσι, δεν είμαι ελεύθερος και δεν μπορώ να δω τα παιδιά μου όποτε θέλω”, δηλώνει ένας εκ των φυλακισμένων.

Αν ο τρόπος λειτουργίας των φυλακών αποφέρει θετικά αποτελέσματα δεν το ξέρουμε ακόμα, αφού βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και μετά το 2020 η έρευνα θα καταλήξει σε συμπεράσματα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή βίντεο: CNN

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις