Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Παξοί: Το νησί που δημιούργησε ο Ποσειδώνας για να στεγάσει τον έρωτά του

Παξοί: Το νησί που δημιούργησε ο Ποσειδώνας για να στεγάσει τον έρωτά του

Το νησί των Επτανήσων που πρέπει να ανακαλύψετε. Γνωρίστε τους Παξούς και τις ομορφιές τους μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο.

Η μυθολογία λέει ότι οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους…

Οι Παξοί είναι νησί με πολλά σπήλαια και θειούχες πηγές. Οι ακτές είναι βραχώδεις και οι παραλίες που έχουν σχηματιστεί είναι μικρές και με βότσαλα. Χαρακτηρίζονται από τη πυκνή τους βλάστηση και από τους ελαιώνες οι οποίοι ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής των Βενετών οι οποίοι ενθάρρυναν την καλλιέργεια της ελιάς.

Κατά το Στράβωνα, το όνομά της στους Παξούς έδωσε η Φοινικική λέξη “πακς”, που σημαίνει γεωμετρικό “τραπέζιο”, δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα. Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς. Σύνθεση της λέξης Παξ = πλάκα και αι = νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, μέρος του δικτύου Natura 2000. Από τα ερπετά των Παξών, έξη είδη προστατεύονται από τη συνθήκη του Βέργου.

Από τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι των Παξών ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και την παραγωγή ελαιόλαδου και κρασιού. Το ελαιόλαδο των Παξών είναι πολύ υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται και στην παραγωγή σαπουνιού και σαμπουάν.

Δείτε το μαγευτικό βίντεο από τους Παξούς και τους Αντίπαξους:

Πηγή βίντεο: Marco Corradini

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις