Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πάσχει από Αλτσχάιμερ και συχνά ξεχνά τον γιο της… Όταν όμως τραγουδούν, αλλάζουν όλα! [vid]

Πάσχει από Αλτσχάιμερ και συχνά ξεχνά τον γιο της… Όταν όμως τραγουδούν, αλλάζουν όλα! [vid]

Λόγω του Αλτσχάιμερ δυσκολεύεται να τον αναγνωρίσει… Όταν παίρνει την κιθάρα και αρχίζουν το τραγούδι, οι αναμνήσεις “ξυπνούν” και γιος και μητέρα απολαμβάνουν όμορφες στιγμές μαζί.

Ο Brian Ridings και η 88χρονη μητέρα του περνούν πολύ χρόνο μαζί καθημερινά. Η ίδια πάσχει από την νόσο Αλτσχάιμερ και αυτός την φροντίζει και προσπαθεί να της προσφέρει όσο μπορεί ευχάριστο χρόνο μαζί του.

Έτσι βρίσκει διάφορα κόλπα για την οξύνει πνευματικά και να χαίρεται την κάθε στιγμή με τον γιο της. Η 88χρονη υπάρχουν φορές που τον θυμάται, αλλά και φορές που δυσκολεύεται να τον αναγνωρίσει. Ο ίδιος στενοχωριόταν μέχρι τη στιγμή που βρήκε το τέλειο τρικ για να της “ξυπνά” όμορφες αναμνήσεις.

Τη μουσική! Δίνει στην μητέρα του κιθάρα και τραγουδούν μαζί αγαπημένα τους τραγούδια. Η χαρά στο πρόσωπό της είναι εμφανή και ο γιος της δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο για την ηρεμεί…

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, η εγκεφαλική λειτουργία των ασθενών με άνοια ενισχύεται σημαντικά χάρη στη μουσική. «Πολλοί άνθρωποι έμαθαν κάποια τραγούδια σε μικρή ηλικία και οι αναμνήσεις δεν έχουν χαθεί. Όταν τραγουδούν, αυτές οι αναμνήσεις έρχονται και πάλι στην επιφάνεια», δηλώνει η Τζέιν Φλιν, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 (εξ ού και το όνομα). Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tau. Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Η διαρκής διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση, και μια ισορροπημένη διατροφή συστήνονται ως πιθανή μέθοδος πρόληψης. Επειδή η νόσος Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να θεραπευτεί και είναι εκφυλιστική, η διαχείριση των ασθενών είναι πολύ σημαντική. Ο/Η σύζυγος ή ένας στενός συγγενής συχνά παίρνει το βάρος της φροντίδας του ασθενούς. Στις αναπτυγμένες χώρες, το Αλτσχάιμερ είναι μια από τις δαπανηρές ασθένειες στην κοινωνία.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε