Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Πολωνία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά «βαμπίρ» του 17ου αιώνα, ενός παιδιού που θάφτηκε με λουκέτο στα πόδια

Πολωνία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά «βαμπίρ» του 17ου αιώνα, ενός παιδιού που θάφτηκε με λουκέτο στα πόδια
Φωτογραφία Reuters

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν τα λείψανα ενός παιδιού από τον 17ο αιώνα, το οποίο είχαν κλειδώσει με λουκέτο στον τάφο του, επειδή θεωρούσαν πως είναι βαμπίρ και ήθελαν να το εμποδίσουν με αυτόν τον τρόπο να αναστηθεί.

Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην Πολωνία φέρνει ξανά στο προσκήνιο – εν μέσω ημερών Halloween – τις πεποιθήσεις που υπήρχαν παλαιότερα για τα βαμπίρ, τα φαντάσματα, τα ζόμπι και άλλα υπερφυσικά φαινόμενα, τα οποία σήμερα είναι απλώς στολές για παιδιά.

Τα λείψανα του παιδιού, το οποίο θεωρείται πως ήταν ένα κορίτσι 6-7 χρονών, ανακαλύφθηκαν σε ένα νεκροταφείο του χωριού Πιεν της Πολωνίας, στα βόρεια της χώρας.

Ήταν θαμμένο μπρούμυτα, με ένα τριγωνικό σιδερένιο λουκέτο κάτω από το πόδι του, πιθανότατα γιατί ήθελαν να το εμποδίσουν να… αναστηθεί, όπως δήλωσε ο Πολωνός ερευνητής μεσαιωνικών ταφών του Πανεπιστημίου Nicolas Copernicus της Τορούν, Dariusz Polinski.

«Αυτό είναι ένα νεκροταφείο για περιθωριοποιημένους ανθρώπους, τους οποίους σίγουρα οι υπόλοιποι φοβόντουσαν μετά θάνατον και ίσως και όταν ήταν ζωντανοί (…) που ήταν ύποπτοι ότι είχαν επαφές με σκοτεινές δυνάμεις, άτομα που συμπεριφέρονταν διαφορετικά κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ερευνητής.

«Πρόκειται για ανθρώπους που, αν γινόταν εσκεμμένα, φοβόντουσαν την… επαφή με αυτούς τους περιθωριοποιημένους, γιατί μπορεί να τους δάγκωναν, να τους έπιναν το αίμα», συμπλήρωσε ο Dariusz Polinski.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τάφος του παιδιού βεβηλώθηκε κάποια στιγμή μετά την ταφή και αφαιρέθηκαν όλα τα οστά εκτός από αυτά στα πόδια. Οι ίδιοι ερευνητές έχουν εντοπίσει και άλλους τέτοιους τάφους, στους οποίους είχαν χρησιμοποιηθεί περίεργες πρακτικές, λόγω των φόβων για βαμπίρ και άλλων υπερφυσικών φαινομένων.

«Υπήρχε, επίσης, ένας μεγάλος αριθμός τάφων με πέτρες (…) που και αυτές υποτίθεται ότι προστάτευαν τον κόσμο από τον νεκρό, αφού τις τοποθετούσαν σε διάφορα σημεία π.χ. στον αγκώνα, στον λάρυγγα ή στο λαιμό», εξηγεί ο ερευνητής.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις