Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πώς μπορεί να… σώσει η τετραήμερη εργασία τον πλανήτη;

Πώς μπορεί να… σώσει η τετραήμερη εργασία τον πλανήτη;

Κάθε φορά που έχεις μία κόντρα για τις υπερωρίες με το αφεντικό σου, καλό είναι να του δείχνεις αυτό το βίντεο. Σε έναν κόσμο που καταστρέφεται καθημερινά, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των δεκάδων χιλιάδων μολύνσεων που δέχεται η γη, μπορείς και εσύ να βάλεις το… χεράκι σου για να τον κάνεις λίγο καλύτερο.

Φυσικά, στο μυαλό σου έρχονται ενέργειες όπως η ανακύκλωση, η μείωση των ρύπων και το carpooling ή αλλιώς συνεπιβατισμός όπως ονομάζεται, αλλά όχι δεν είναι τίποτα από αυτά! Πως θα σου φαινόταν αν δούλευες 4 μέρες αντί για 5; Ναι, ναι καλά διάβασες…Αυτό θα επιδρούσε θετικά όχι μόνο στη ψυχική και σωματική υγεία σου αλλά και στον πλανήτη.

Αν οι ώρες εργασίας σου μειώνονταν κατά 25%, που σημαίνει περίπου μια μέρα την εβδομάδα, οι εκπομπές άνθρακα θα μειώνονταν κατά 37%.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η ανάπτυξη και η ευημερία επιτυγχάνεται όταν οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί και τα ράφια στα μαγαζιά γεμίζουν! Ωστόσο, όσο η παραγωγή αυξάνεται, τόσο πιο γρήγορα εξοντώνονται οι πόροι της γης και γιγαντώνεται ο όγκος των απορριμάτων αφού υπάρχει και μεγάλη κατανάλωση. Αν όμως ο καθένας εργαζόταν για τέσσερις μέρες την εβδομάδα θα υπήρχε μικρότερη ποικιλία πραγμάτων για κατανάλωση οπότε θα απαιτούνταν λιγότεροι φυσικοί πόροι και ενέργεια για την παραγωγή τους.

Επιπλέον, θα υπήρχε μία έξτρα μέρα με λιγότερη κίνηση στο δρόμο, άρα και λιγότερα καυσαέρια. Σίγουρα οι απολαβές θα μειώνονταν όμως δεν θα ξόδευες πια αλόγιστα χρήματα και θα είχες περισσότερο χρόνο να περάσεις με τους αγαπημένους σου αλλά και με τον…εαυτό σου!

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν τη ζωή γίνονται λιγότερο σπάταλοι! Τρανό παράδειγμα η Γαλλία που το 2000 μείωσε τις εργάσιμες ώρες από 39 την εβδομάδα σε 35! Οι έρευνες που ακολούθησαν έδειξαν ότι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να απολαμβάνουν τα σπορ, να πηγαίνουν σε πολιτιστικά event και να επενδύουν χρόνο στην οικογένεια.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις