Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πώς βλέπουν τον κόσμο άνθρωποι με αχρωματοψία

Πώς βλέπουν τον κόσμο άνθρωποι με αχρωματοψία

Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Κιάνου Ριβς έχουν αχρωματοψία. Δείτε πώς βλέπουν τον κόσμο.

Αχρωματοψία είναι η αδυναμία της αντίληψης των χρωμάτων. Δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης αλλά όταν κάποιος έχει αχρωματοψία, έχει δυσκολία να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και κίτρινο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς βλέπουν τον κόσμο αυτοί οι άνθρωποι;

Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου-πράσινου είναι η περισσότερο συχνή μορφή αχρωματοψίας. Λιγότερο συχνή παρουσιάζεται αυτή της αδυναμίας αντίληψης του μπλε-κίτρινου χρώματος. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είναι σπάνιο ένα άτομο που πάσχει από αχρωματοψία να βλέπει μόνο σε αποχρώσεις του γκρι.

Η πρώτη επιστημονική ανακοίνωση για την αχρωματοψία δημοσιεύτηκε από τον χημικό Τζων Ντάλτον το 1798 στηριζόμενος σε μια δική του μορφή αχρωματοψίας. Στην αρχή η αχρωματοψία ονομαζόταν και δαλτωνισμός αλλά τώρα επιστημονικά χρησιμοποιείται για μια μορφή αχρωματοψίας που καλείται δευτερανοπία (deuteranopia) όπου υπάρχει σύγχυση για το πράσινο και το κόκκινο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την αχρωματοψία. Η Κληρονομική αχρωματοψία δεν μπορεί να προληφθεί. Στην περίπτωση ορισμένων τύπων επίκτητης αχρωματοψίας, αν η αιτία του προβλήματος απομακρύνεται, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με το χρόνο.

Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Κιάνου Ριβς έχουν αχρωματοψία.

Δείτε στο βίντεο πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον κόσμο ανάλογα με το επίπεδο αχρωματοψίας:

Πηγή βίντεο: BRIGHT SIDE

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις