Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πρωτομαγιά: Μαγιάτικο στεφάνι με μανταλάκια σε δύο λεπτά!

Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά 2018 πλησιάζει και εσείς ακόμα δεν έχετε φτιάξει μαγιάτικο στεφάνι; Δεν πειράζει υπάρχει εύκολη και γρήγορη λύση.

Την Πρωτομαγιά γιορτάζεται η Ημέρα του Εργάτη. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Πρωτομαγιά εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Ο εορτασμός της έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών. Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό. Το μαγιάτικο στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση.

μαγιάτικο στεφάνι

Το μαγιάτικο στεφάνι και ο συμβολισμός του

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο. Το μαγιάτικο στεφάνι «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως: Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι, ή κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Τα στεφάνια τα κρεμούν στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε τα καίνε στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.

Αν εσείς ακόμα δεν έχετε φτιάξει μαγιάτικο στεφάνι, υπάρχει λύση. Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς με εύκολο και γρήγορο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε το τέλειο μαγιάτικο στεφάνι με ένα απλό υλικό που όλοι έχουμε στα σπίτια μας. Τα μανταλάκια.

Δείτε το βίντεο και χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας για το ιδανικό μαγιάτικο στεφάνι:

Πηγή βίντεο: Country Sampler Magazine

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις