Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σαουδική Αραβία: Πλέον οι γυναίκες οδηγούν – 28.000 υποψήφιες σε αγγελία για 30 θέσεις μηχανοδηγών

Σαουδική Αραβία
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Μια αγγελία εργασίας για την πρόσληψη 30 γυναικών μηχανοδηγών στη Σαουδική Αραβία προσέλκυσε το ενδιαφέρον 28.000 υποψηφίων, μια ένδειξη της συσσωρευμένης ζήτησης, καθώς το συντηρητικό βασίλειο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες.

Η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe ανακοίνωσε σήμερα ότι μια διαδικτυακή αξιολόγηση, που πραγματοποίησε σχετικά με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τις ικανότητες χρήσης της αγγλικής γλώσσας, τη βοήθησε να μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων κατά περίπου 50% και θα εξετάσει τα υπόλοιπα βιογραφικά έως τα μέσα Μαρτίου.

Οι 30 γυναίκες που θα επιλεγούν θα οδηγήσουν υπερταχείες μεταξύ των πόλεων Μέκα και Μεδίνα, έπειτα από έναν χρόνο επί πληρωμή εκπαίδευσης.

Η εταιρεία Renfe απασχολεί αυτή τη στιγμή 80 άνδρες ως οδηγούς τρένων στη Σαουδική Αραβία και εκπαιδεύει άλλους 50.

Στην Σαουδική Αραβία οι γυναίκες δεν… οδηγούσαν καν μέχρι το 2018

Οι ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία ήταν μέχρι πρόσφατα περιορισμένες σε ρόλους, όπως δασκάλες και μέλη του υγειονομικού προσωπικού, ενώ ήταν υποχρεωμένες να τηρούν αυστηρούς κανόνες διαχωρισμού. Στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν καν να οδηγούν στο βασίλειο έως το 2018.

Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια, στο 33%, μετά την απόφαση των αρχών να «ανοίξουν» το βασίλειο και να διευρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Τώρα, οι γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις που κάποτε περιορίζονταν σε άνδρες και εργαζόμενους μετανάστες.

Ωστόσο, η αναλογία των γυναικών που εργάζονται στο βασίλειο παρέμενε περίπου 50% μικρότερη σε σχέση με τους άνδρες στο τρίτο τρίμηνο του 2021, στο 34,1% και η ανεργία των γυναικών ήταν τριπλάσια σε σχέση με των ανδρών, στο 21,9%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις