Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η στιγμή που ηλεκτρική καταιγίδα “χτυπά” την Αυστραλία

Η στιγμή που ηλεκτρική καταιγίδα “χτυπά” την Αυστραλία

Ένα βίντεο μόλις 53 δευτερολέπτων αρκεί για να προκαλέσει δέος σε όσους το παρακολουθούν. Δείτε την ηλεκτρική καταιγίδα στον ουρανό της Αυστραλίας.

Ο τροπικός κυκλώνας «Ντάλια» χτύπησε την περιοχή Kimberley στη Δυτική Αυστραλία στις 2 του Δεκέμβρη. Δείτε στο βίντεο την εντυπωσιακή ηλεκτρική καταιγίδα, τι είναι και πώς προκαλείται.

Από παρατηρήσεις, έχει γίνει γνωστό πως οι καταιγίδες που συνοδεύονται από «αστραπόβροντα και κεραυνούς» όπως χαρακτηρίζει ο ελληνικός λαός τις ηλεκτρικές καταιγίδες, σχετίζονται με την παρουσία σωρειτομελανιών που χαρακτηρίζονται από τις κρυσταλλικές κορυφές τους και τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που συμβαίνουν σ΄ αυτά.

Τα νέφη αυτά στα ανώτερα μέρη τους φέρουν θετικά ηλεκτρικά φορτία ενώ στα κατώτερα αρνητικά φορτία με εξαίρεση μια λεπτή στοιβάδα κοντά στη βάση τους που είναι φορτισμένη θετικά. Η κατανομή αυτή του ηλεκτρικού φορτίου στα κατώτερα τμήματα του νέφους, φορτίζει «εξ επαγωγής» θετικά το έδαφος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νέφος. Παρότι σε μικρή κάτω του νέφους περιοχή, η επιφάνεια της Γης φέρει αρνητικό φορτίο.

Έτσι η πρώτη ηλεκτρική εκκένωση συμβαίνει στα πρώτα 10 μέχρι 20 λεπτά της ώρας από την στιγμή που θα εντοπιστούν οι πρώτες βροχοσταγόνες από το ραντάρ.

Η προέλευση αλλά και η κατανομή του ηλεκτρικού φορτίου μέσα στα καταιγιδοφόρα νέφη προκάλεσαν αδιάκοπες συζητήσεις, από την εποχή που ο Αμερικανός Βενιαμίν Φραγκλίνος, εκθέτοντας τον εαυτό του σε κινδύνους, πρώτος απέδειξε στη δεκαετία του 1730 πως ο κεραυνός στην πραγματικότητα είναι ηλεκτρική εκκένωση και όχι κάποια καιόμενη βολίδα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή βίντεο: Storyful Rights Management

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις