Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Stop Sucking: Καφές με καλαμάκι για λίγα λεπτά, καταστροφή στις θάλασσες για 200 χρόνια

Stop Sucking: Καφές με καλαμάκι για λίγα λεπτά, καταστροφή στις θάλασσες για 200 χρόνια

Εκστρατεία για το τέλος στα καλαμάκια! “Κάθε φορά που ρουφάμε ένα καλαμάκι, ρουφάμε τη ζωή από τις θάλασσες μας. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα”.

Τα τελευταία 25 χρόνια 6.263.319 καλαμάκια για ποτά και καφέδες συγκεντρώθηκαν από εθελοντικές οργανώσεις που μαζεύουν σκουπίδια από θάλασσες. Τα καλαμάκια που αφήνονται και καταλήγουν στη θάλασσα, μετατρέπονται σε σπειροειδή ρεύματα που ονομάζονται αλλιώς κηλίδες σκουπιδιών.

Καθημερινά χρησιμοποιούνται σύμφωνα με στατιστικά, 500.000.000 καλαμάκια. Καλαμάκια αρκετά να καλύψουν μια ολόκληρη περιστροφή της Γης 2,5 φορές! Τα πλαστικά αυτά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για να πιούμε τα ποτά και τους καφέδες φτιάχνονται από πολυπροπυλένιο. To πολυπροπυλένιο είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές που περιλαμβάνεται στα καύσιμα των αυτοκινήτων.

Τα καλαμάκια είναι υψηλά στη λίστα με τα δέκα αντικείμενα που μολύνουν τις θάλασσες ολόκληρου του κόσμου. Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα ζώα της θάλασσας αφού έχουν ως αποτέλεσμα να σφηνώνουν στις μύτες των θαλάσσιων χελωνών ή σε όργανα άλλων ζώων απειλώντας με αυτόν τον τρόπο μέχρι και την ίδια τους τη ζωή. 

https://www.youtube.com/watch?v=2nYIkv6uoQY

Το καλαμάκι δεν μπορεί να υποστεί τη διαδικασίας της ανακύκλωσης για αυτό και πρόσφατα έγιναν προσπάθειες και σήμερα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παρασκευής τους. Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν χάρτινα, μεταλλικά, γυάλινα καλαμάκια, ακόμα και από bamboo.

Χρησιμοποιούμε τα καλαμάκια για λίγα λεπτά μέχρι να πιούμε τον χυμό μας και αυτά μένουν στο περιβάλλον για πάνω από 200 χρόνια…

Το 2017 διάσημοι του Χόλιγουντ συσπειρώθηκαν προκειμένου να φτιάξουν ένα βίντεο για να κάνουν γνωστό το κίνημα Stop Sucking, ένα κίνημα που προάγει την ιδέα του να σταματήσουμε να ρουφάμε καλαμάκια με σκοπό καθαρότερες θάλασσες, λιγότερα ατυχήματα στα ζώα της θάλασσας και ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον μας.

“Κάθε φορά που ρουφάμε ένα καλαμάκι, ρουφάμε τη ζωή από τις θάλασσες μας. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα”, δηλώνει υπερασπιστής του κινήματος.

Πηγή βίντεο: Lonely Whale και Inder Nirwan

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις