Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένα πουλί συγκρουστεί με κινητήρα αεροπλάνου

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένα πουλί συγκρουστεί με κινητήρα αεροπλάνου

Η σύγκρουση αεροπλάνου με πτηνό, γνωστή και με το όνομα Bird Strike, δεν είναι τόσο αθώα… Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Κάθε χρόνο οι συγκρούσεις πτηνών με αεροπλάνα προκαλούν ζημιές στα αεροπλάνα των αμερικάνικων αεροπορικών εταιρειών που ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη σύγκρουση αυτή;

Ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ποσού οφείλεται σε ζημιές που έχουν προκαλέσει τα ίδια πτηνά. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε καθυστερήσεις πτήσεων ή ακόμα και ακυρώσεις αυτών λόγω προβλημάτων και ελέγχων που πρέπει να γίνουν στα αεροσκάφη μετά από σύγκρουση με ένα πουλί.

Η σύγκρουση που ονομάζεται Bird Strike δεν είναι τόσο αθώα… Μπορεί να ακινητοποιήσει τον κινητήρα του αεροσκάφους στον οποίο κατέληξε το πουλί, παρόλο που οι κινητήρες έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να αντέχουν χτύπημα τουλάχιστον από ένα πτηνό ζώο. Άλλωστε, έστω και αν ακινητοποιηθεί ένας κινητήρας, το αεροπλάνο δύναται να πετά κανονικά, ακόμα και αν λειτουργεί μία μόνο μηχανή.

Για αυτούς τους λόγους, η σύγκρουση πτηνού με αεροπλάνο μπορεί να μην είναι αθώα, δεν αποτελεί όμως και αιτία ατυχήματος, καθώς κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Από το 1990 έως το 2015 καταγράφηκαν 160.894 συγκρούσεις πτηνών με αμερικανικά αεροσκάφη. Μόνο στις 40 από τις 160.894 περιπτώσεις η σύγκρουση αποτέλεσε αιτία σοβαρού ατυχήματος.

Μάλιστα, οι περισσότερες περιπτώσεις Bird Strike λαμβάνουν χώρα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο κυρίως τις πρωινές ώρες, είτε κατά τη διάρκεια της απογείωσης είτε της προσγείωσης, τότε δηλαδή που τα αεροπλάνα βρίσκονται ακόμα σε χαμηλό ύψος.

Πηγή βίντεο: Tech Insider

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις