Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Χίος: Το μαγευτικό νησί με την ονομαστή Μαστίχα

Χίος: Το μαγευτικό νησί με την ονομαστή Μαστίχα

Αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει που θα κάνετε διακοπές το Καλοκαίρι, ένα βίντεο θα σας πείσει ότι η Χίος είναι το νησί σας! Ανακαλύψτε την…

Η Χίος είναι το πέμπτο κατά σειρά μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με μία σπουδαία ιστορία και παράδοση. Το νησί με τα 64 χωριά και τις άφθονες πανέμορφες παραλίες είναι ένα νησί που πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή σας να ανακαλύψετε…

Από πού πήρε το ονόμα της; Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα «Χίος» προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη, κόρη του Οινοπίωνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος κάτοικος και βασιλιάς του νησιού ήταν ο Οινοπίων, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη στο νοτιότερο άκρο της Χίου και έμαθε στους κατοίκους του νησιού το εμπόριο, τη θάλασσα και το πώς να καλλιεργούν τα αμπέλια. Εκτός από τη Χιόνη, την πατρότητα της Χίου διεκδικεί και άλλο μυθικό πρόσωπο, ο Χίος, γιος του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη γέννησή του έπεσε πολύ χιόνι. Κατά τον ιστορικό – γεωγράφο Ισίδωρο, οι Σύροι αποκαλούσαν Χίο τη μαστίχα.

Σύμφωνα με μία ακόμη εκδοχή, η Χίος είναι η γενέτειρα του Ομήρου, καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα, πως η Χίος είναι η γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου. Στο χωριό Πυργί υπάρχει το σπίτι του Κολόμβου, από όπου συγκέντρωσε και Χιώτες ναυτικούς, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του προς τις «Δυτικές Ινδίες».

Η Χίος είναι επίσης ο τόπος γέννησης του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και του Έλληνα διαστημικού φυσικού Σταμάτη Κριμιζή, ακαδημαϊκού, που έχει σχεδιάσει δεκάδες πειράματα σε διαστημόπλοια και δεκάδες διαστημικές αποστολές της NASA.

Αν κάποιος βρεθεί στη Χίο, δεν γίνεται να μην επισκεφτεί τη Νέα Μονή. Πρόκειται για ένα τοιχογραφημένο μοναστήρι, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Κωνσταντίνου του 9ου, ενώ έχει χαρακτηριστεί μνημείο εθνικής κληρονομιάς και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Επιπλέον, μία επίσκεψη στη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» είναι απαραίτητη. Δεν θωρείται τυχαία άλλωστε μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, αφού στη συλλογή της υπάρχουν περίπου 250.000 τόμοι.

Τα κύρια προϊόντα που εξάγει η Χίος είναι η ονομαστή χιώτικη μαστίχα – γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες – , το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της.

Δείτε το βίντεο με τις εντυπωσιακές εικόνες από όλο το νησί που θα σας πείσει ότι πρέπει να το επισκεφτείτε:

Πηγή βίντεο: Visit Chios

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις