Πολιτική

Αξιολόγηση: Αυτή είναι η μαγική φράση που ξεκλειδώνει τη συμφωνία!

- Ο συμβιβασμός που θα βγάλει τον... "λευκό καπνό" στις Βρυξέλλες
- Ποιά είναι τα τέσσερα "καυτά" θέματα που "μπλοκάρουν" την αξιολόγηση
- Όλο το... ζουμί είναι στο ερώτημα: "Ποιά θα είναι τα μέτρα"
- Πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές
- Σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες με το... βαρύ πυροβολικό της διαπραγμάτευσης

Η “μαγική φράση” που θα ανοίξει το δρόμο για να κλείσει η αξιολόγηση και η οποία θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία, είναι η εξής: “Strong commitement“, δηλαδή ισχυρή δέσμευση.  Αυτή αντικαθιστά την “putting measures” που προκρινόταν ως τώρα από ένα μέρος των δανειστών.

Σημαίνει… αντι-κόφτης

Ο συμβιβασμός αυτός σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναλάβει την ισχυρή δέσμευση για την επέκταση του “κόφτη” και μετά το 2018 και στον κόφτη αναμένεται να περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων.

Σε αντίβαρο θα υπάρξει η δέσμευση από την πλευρά των δανειστών, ότι τα πλεονάσματα θα μπορούν να διατεθούν πρωτίστως για μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κάτι που το newsit.gr ανέφερε ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, 04.02.2017

Τα “καυτά” ζητήματα που συζητούν στις Βρυξέλλες

Αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Κερέ, Τόμσεν και Βελκουλέσκου βρίσκονται κυρίως τέσσερα ζητήματα.

Το πρώτο είναι το ύψος των μέτρων, για τα οποία έχουν συμφωνήσει οι Θεσμοί και που είναι χαμηλότερα από εκείνα που ζητούσε το ΔΝΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ το χρόνο, δηλαδή σε 3,6 δισ. ευρώ αντί 4,5 δισ.

Το δεύτερο θέμα είναι το αντίβαρο, δηλαδή η διάθεση των πλεονασμάτων αποκλειστικά από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δέχονται να διατίθενται για μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση επιχειρεί να αποσπάσει την άδεια για διάθεσή ακόμα και για ενίσχυση των συνταξιούχων, γιατί θα μπορούσε να το παρουσιάσει ακόμα και ως 13η σύνταξη, πράγμα που επικοινωνιακά κάνει γκελ.

Το τρίτο καυτό θέμα είναι η προνομοθέτηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα τύχουν της ίδια αντιμετώπισης τόσο ο “κόφτης” όσο και το αντίβαρό του.

Η φόρμουλα που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, είναι μην υπάρξει νόμος για τα μέτρα, αλλά να ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή στην οποία θα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει ισχυρή δέσμευση (strong commitement) για επέκταση του “κόφτη”, καθώς η δέσμευση των δανειστών να διαθέτει η Ελλάδα τα πλεονάσματα που προκύπτουν.

Το τέταρτο ζήτημα είναι αυτά καθεαυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το ύψος και η χρονική τους διάρκεια. Δηλαδή να είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ και σε ορίζοντα τριετίας και όχι δεκαετίας που θέλει ο Σόιμπλε.

Το θέμα είναι ποιά θα είναι τα μέτρα

Όπως λένε παράγοντες με γνώση, η διατύπωση της συμφωνίας θα είναι μεν “εύπεπτη“, αλλά τα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα είναι πάρα πολύ “δύσπεπτα“.

Τέλος, στη συνάντηση των Βρυξελλών θα καθοριστεί η ημέρα της καθόδου του κουαρτέτου στην Αθήνα και θα δεσμευτούν όλοι ότι δεν πρόκειται να βάλουν αιφνιδιαστικά άλλα ζητήματα στο τραπέζι, που ήταν συνήθης πρακτική των Θεσμών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 4
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 20
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 52
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1