Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Απίστευτο παρασκήνιο για τον ανασχηματισμό – Απ’ την Αίγυπτο ως τον Γκίκα Χαρδούβελη και την εξαφάνιση του Ε. Βενιζέλου – Οι ντρίπλες του Α. Σαμαρά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ

– “Έχασαν” για μια ώρα τον Ε. Βενιζέλο ως και οι στενοί του συνεργάτες, έκλεισε το κινητό και … χάθηκε
– Τα ονόματα – κλειδιά αποφασίστηκαν στη Μουρούζη σε συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου που δεν έμαθε κανείς
– Κανείς δεν είδε τον Γκ. Χαρδούβελη όταν πήγε στο Μ. Μαξίμου και “πήρε” το υπουργείο
– Η “μυστική” συνάντηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη που … βγάζει Επίτροπο
– Δεν ενημέρωσε κανείς τον Γ. Προβόπουλο για την αντικατάστασή του στην ΤτΕ
– “Παίζει” και άλλη θέση που άνοιξε στην ΤτΕ

Οι ντρίπλες που έγιναν σε αυτόν τον ανασχηματισμό ήταν πρωτόγνωρες για πολλούς. Το… ματς μάλιστα άρχισε νωρίς. Όχι, όπως πιστεύουν πολλοί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ούτε τέλειωσαν με τη συνάντηση Σαμαρά – Μπακογιάννη στο τέλος της.
Αντίθετα το παρασκήνιο του ανασχηματισμού ξεκινάει ουσιαστικά τη βραδιά των εκλογών οπότε και ελήφθη η απόφαση για πλήρη στροφή, ειδικά στην οικονομική πολιτική.

Το παρασκήνιο με τον “Τσάρο”

Ουσιαστικά στην πρώτη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου σκιαγραφήθηκε το προφίλ του νέου υπουργού.
Ο Α. Σαμαράς ζήτησε και από τον Ι. Στουρνάρα τη γνώμη του, του ζήτησε προτάσεις για το πρόσωπο του νέου “Τσάρου”.
Μάλιστα στη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών “έπαιξε” και η ερώτηση “αν αντέχει το στομάχι του” με τους δύο να συμφωνούν ότι αυτό μένει να αποδειχθεί…

Στο πρόσωπο του Γκ Χαρδούβελη συμφώνησε ο Ε. Βενιζέλος με σχετική άνεση και ο νέος Τσάρος φαίνεται πως βοήθησε στο να καμφούν οι όποιες ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μετακίνηση του Ι. Στουρνάρα προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Γιατί επιλέχθηκε ο Γ. Χαρδούβελης

Ακόμη χρονικά βρισκόμαστε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας. Μετά τη συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων ο Γκίκας Χαρδούβελης υπό άκρα μυστικότητα ενημερώθηκε να παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε σε ώρα και ημέρα που δεν έγινε γνωστή από κανέναν.
Περί τα μέσα της περασμένης εβδομάδας λοιπόν ο Γκίκας Χαρδούβελης έμαθε από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.
Η επιλογή έγινε με στόχευση σε δύο κατευθύνσεις. Ως προς το εξωτερικό ο νέος υπουργός είναι γνώριμος στους δανειστές, έχει λάβει μέρος στη διαπραγμάτευση και θεωρείται τεχνοκράτης που είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του Ι. Στουρνάρα.
Ως προς το εσωτερικό ο κ. Χαρδούβελης προερχόμενος από τον χώρο της κεντροαριστεράς μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για αλλαγή οικονομικής πολιτικής με ελάφρυνση από τα φορολογικά βάρη για τη μεσαία τάξη.

Ενώ ο ανασχηματισμός είχε σαν αρχή το οικονομικό επιτελείο δεν είχε κλειδώσει όμως ακόμη. Χρειάστηκαν άλλες δύο με τρεις ημέρες μέχρι να κλείσει ακόμη ένα μέτωπο.
Αυτή τη φορά στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τουλάχιστον 5 ονόματα συμφωνήθηκαν με τη Ν. Μπακογιάννη

Η συνάντηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή στην οδό Μουρούζη παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν και έφταναν σε σημείο να ονοματίζουν την κ. Μπακογιάννη ως … Τσαρίνα τελικά φαίνεται ότι είχε άλλη στόχευση.
Στα 40 λεπτά της συνάντησης φαίνεται ότι έκλεισαν τα ονόματα των υπουργών που από πολλούς θεωρούνται πως ανήκουν στο περιβάλλον της και που σίγουρα στο παρελθόν την έχουν στηρίξει… Όσο για την ίδια την κ. Μπακογιάννη όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις που την αφορούν μάλλον πάνε από Σεπτέμβριο οπότε και θα γίνει η επιλογή του Έλληνα Επιτρόπου.
Ούτε και την Παρασκευή όμως έκλεισαν τα ονόματα στο σύνολό τους. Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν.
Έφτασε η Κυριακή το βράδυ. Ο Ε. Βενιζέλος έλειπε όλη την ημέρα, είχε πάει σε ένα ταξίδι – αστραπή στην Αίγυπτο για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
Επέστρεψε το βράδυ και… εξαφανίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του να είναι σε επαγρύπνηση έκλεισε το κινητό του και … χάθηκε. Κανείς δεν γνώριζε που βρίσκεται επί μία ώρα, όσο χρειάστηκε δηλαδή για να ενημερώσει τον οδηγό του να τον μεταφέρει στο πατρικό του Α. Σαμαρά στη Μουρούζη και να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Ήταν οι τελευταίες λεπτομέρειες καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί κοντά στις εννιά και μισή το βράδυ της Κυριακής όλα συμφωνήθηκαν και το νέο κυβερνητικό συμβούλιο ήταν έτοιμο.

Βέβαια παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις και συσκέψεις μια… λεπτομέρεια ξεχάστηκε απ’ όλους. Κανείς δεν φρόντησε να ενημερώσει τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο ότι φεύγει απ’ τη θέση του. Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος έλειπε για το τριήμερο.

Απ’ την Τράπεζα της Ελλάδος θα έχουμε κι άλλα νέα. Εκτός απ’ τη θέση του κ. Προβόπουλου ανοίγει και η θέση ενός υποδιοικητή. Εδώ ακούγεται το όνομα του Ι. Μουρμούρα που … έπαιξε και κάηκε χθες για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν πλήρως με την επικύρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της απόφασης του νέου υπουργικού συμβουλίου για την τοποθέτηση του Ι. Στουρνάρα στην ΤτΕ

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε