Πολιτική

O Μάριος Σαλμάς καταψηφίζει τον προϋπολογισμό – Βήματα επιστροφής από τον Λευτέρη Αυγενάκη

«Κόκκινο» από τον Μάριο Σαλμά, «πράσινο» από τον Λευτέρη Αυγενάκη

Βαθαίνει τη ρήξη με τη ΝΔ ο διαγραμμένος από το κόμμα, ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Σαλμάς ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Αντίθετα, κινήσεις επαναπροσέγγισης στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα κάνει ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οριστική διαχωριστική γραμμή από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη χάραξε ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής και νυν ανεξάρτητος Mάριος Σαλμάς κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη (11.12.2024).

Ο Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι το βράδυ της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, γνωρίζοντας άλλωστε πολύ καλά ότι η ψήφος αυτή έχει πολιτικά χαρακτηριστικά άρνησης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής άσκησε δριμεία επίθεση στην ασκούμενη πολιτική λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για όλα αυτά που έχω πει κατά το παρελθόν και λέω και σήμερα, η εμπιστοσύνη που έδωσα πέρυσι στην κυβέρνηση, δηλώνω ότι αίρεται, καταψηφίζω τον προϋπολογισμό, με την επιφύλαξη μερικών υπουργείων»!

Ο κ. Σαλμάς απέδωσε προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακρίβεια και ασυδοσία στην αγορά, λέγοντας πως «εάν ήσασταν ένας από τους πέντε μεγάλους παίκτες στην ενέργεια, ένας από τους πέντε μεγάλους παίκτες στα τρόφιμα, ένας από τους πέντε μεγάλους τραπεζίτες ή ένας από τα πέντε μεγάλα funds, υπήρχε περίπτωση να αφήσετε τους πολίτες να αλλάξουν τον κ. Μητσοτάκη; Με τίποτα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα πάθος με τη διανομή του δημοσίου χρήματος στους λίγους και με τη δημιουργία ολιγοπωλίων, εκτρέφει τη μάστιγα των απευθείας αναθέσεων».

Αμφισβήτησε την ανάπτυξη της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι πραγματική», αλλά αντίθετα «η κυβέρνηση καταφεύγει και δανείζεται δισεκατομμύρια ευρώ, από τους φορείς κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, δηλαδή τις ασφαλιστικές εισφορές, την κρατική υποτιθέμενη χρηματοδότηση των ΦΚΑ, τα δημοτικά τέλη, τα αποθεματικά των νοσοκομείων και άλλα διαθέσιμα ταμειακά, για να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του κράτους και τις παροχές της κυβέρνησης, αλλά και να εξοφλεί ένα μικρό μέρος του χρέους».

Συνολικά, ο Μάριος Σαλμάς είπε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δανείστηκε 24 δισ. ευρώ, από τους ΟΤΑ και τους ΦΚΑ και άλλους φορείς του δημοσίους. Το ονομαστικό δημόσιο χρέους αυξήθηκε και η αύξηση του ΑΕΠ βασίζεται σε επενδύσεις κατά τη μισή μονάδα και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά τη 1,5 μονάδα. Διαφώνησε ότι ξένες επενδύσεις το real estate ή οι εξαγορές από funds και ομίλων.

Αντίθετα με τον Μάριο Σαλμά, ρότα για να έρθει πιο κοντά στην επιστροφή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ διέγραψε το τελευταίο 24ωρο ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λευτέρης Αυγενάκης με ανάρτηση που έκανε στο Χ αναφορικά με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτηριστικά έγραψε:

«Κρατικός προϋπολογισμός 2025 Σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, έναν προϋπολογισμό που αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης της αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης της στη δημιουργία μιας ισχυρής, ανθεκτικής και ευημερούσας Ελλάδας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η χώρα μας έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των διεθνών αγορών, χάρη σε μια σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων και στρατηγικών επιλογών. Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους πολίτες, ακόμα και στις μεγαλύτερες κρίσεις…

…Από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αντιμετώπιση των διεθνών ενεργειακών προκλήσεων, εφάρμοσε στοχευμένα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.

Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτυπώνει αυτή τη στρατηγική: ανάπτυξη με κοινωνική ευθύνη, σταθερότητα με όραμα, στήριξη στους πολίτες με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συνεχίζουμε να χτίζουμε την Ελλάδα που αξίζουμε, με έργα και όχι λόγια!».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έριξαν σήμερα 8,5 τόνους τροφίμων στη Γάζα – Δείτε βίντεο
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»
Τα αεροπλάνα που πέταξαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
39
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μαχμούντ Αμπάς – Ανησυχία για τη Γάζα και στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή από την Ελλάδα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς 2
Η ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατο της Λένας Σαμαρά - «Μεταφέρθηκε σε σταθερή κατάσταση στον Ευαγγελισμό»
«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
Λένα Σαμαρά 24
Γιατί η Λένα Σαμαρά διακομίστηκε από το Σισμανόγλειο στον Ευαγγελισμό - Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρόωρο θάνατό της
Αποτελεί ερώτημα εάν η άτυχη κοπέλα είχε ιστορικό επιληψίας ή καρδιακής βλάβης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι στιγμής με βεβαιότητα, ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό της κόρης του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς και η κόρη του Λένα Σαμαρά στην πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία» 41