Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Politico για Qatar Gate: Έρευνα για ακόμα ένα πρόσωπο – Στο «μικροσκόπιο» ο Έλνταρ Μαμέντοφ

Κομισιόν

Οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με χρηματισμό από το Κατάρ συνεχίζονται και μετά την απόφαση για παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή. Πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι νέα πρόσωπα φαίνεται πως μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών για το Qatar Gate. 

Στο «μικροσκόπιο» της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με χρηματισμό από το Κατάρ, όπως αναφέρει το Politico, έχει μπει πλέον και ο Έλνταρ Μαμέντοφ. Πρόκειται για σύμβουλο της Σοσιαλιστικής-Δημοκρατικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου (S&D).

Πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι η κεντροαριστερή ομάδα S&D έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τον Έλνταρ Μαμέντοφ και τον παρέπεμψε στις βελγικές αρχές στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για φερόμενη ξένη παρέμβαση στις Βρυξέλλες. Το Politico επικοινώνησε μαζί του και τον ρώτησε συγκεκριμένα εάν είχε τεθεί σε αναστολή, με τον ίδιο να απαντά ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες» θα προτιμούσε να μην μιλήσει στα ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα S&D ανέφερε ότι ένας από τους αξιωματούχους της τέθηκε σε διαθεσιμότητα «μετά από σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα» και «ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες βελγικές αρχές». Ωστόσο, η ομάδα δεν κατονόμασε τον αξιωματούχο της.

Ποιος είναι ο Έλνταρ Μαμέντοφ και γιατί μπήκε στο «μικροσκόπιο»

Ο Έλνταρ Μαμέντοφ, όπως αναφέρει το βιογραφικό του στο site Responsible Statecraft που έχει γράψει πάνω από 50 άρθρα γνώμης από το 2020, είναι Λετονός πρώην διπλωμάτης και έχει εργαστεί στις πρεσβείες της Λετονίας στην Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη. Μια αρχειοθετημένη ιστοσελίδα στον ιστότοπο των Σοσιαλιστών ανέφερε ότι μιλάει ρωσικά, ισπανικά, λετονικά και αγγλικά.

Σε κάποια από τα άρθρα του, ο Έλνταρ Μαμέντοφ φαίνεται πως προωθεί έντονα μια αντισαουδαραβική γραμμή. Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακός αντίπαλος του Κατάρ στην Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, επαινεί μια επιστολή – με επικεφαλής τους Βέλγους νομοθέτες της S&D, Μαρία Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα- καλώντας την ΕΕ να μποϊκοτάρει μια συνάντηση της G20 στη Σαουδική Αραβία το 2020.

Το περιοδικό Responsible Statecraft για το οποίο έγραφε ο Έλνταρ Μαμέντοφ είναι ένα μέσο του Ινστιτούτου Quincy, το οποίο περιγράφει τις αποστολές του ως προώθηση «ιδεών που απομακρύνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από τον ατέρμονο πόλεμο και προς τη δυναμική διπλωματία για την επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης».

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο ο Έλνταρ Μαμέντοφ επέκρινε τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι έγινε έφοδος στο γραφείο του στη Βουλή. «Το γραφείο μου δεν έχει σφραγιστεί, εργάζομαι από αυτό σήμερα σε πλήρη κανονικότητα», έγραψε στο Twitter. Επίσης, φάνηκε πως στοχοποιεί και το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το Politico, o Έλνταρ Μαμέντοφ προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών ότι είναι φιλικός προς το Ιράν, και κυρίως απέναντι σε ένα λόμπι με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο συχνά θεωρείται ήπιο προς το καθεστώς και υπέρ της μείωσης των κυρώσεων στην Τεχεράνη. 

Με πληροφορίες από Politico

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις