Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Στο… ρυθμό του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε “μνημονιακούς” ρυθμούς κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο. Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή, στις 5.30 το απόγευμα συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον νέο Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, για τις προβλέψεις και τις ρυθμίσεις που προωθεί το πολυνομοσχέδιο.

Η διαδικασία αυτή, όπως και η ψήφιση του νομοσχεδίου που κατατίθεται απόψε στη Βουλή ως “επείγον” και όχι “κατεπείγον” για να ψηφιστεί το αργότερο έως το Σάββατο, αποτυπώνει λέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου τη βούληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να υπάρξει χρόνος για δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή και να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί, αν και οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι απίθανο να αλλάξουν.

Ο φόβος των διαρροών

Βασικός στόχος πάντως του Μαξίμου είναι να μην υπάρξουν διαρροές και σοβαρές αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης των δανειστών. Πάντως οι εργασίες της ΚΕ το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένα παρά τις επιφυλάξεις τους να περπατήσουν το δύσκολο δρόμο του μνημονίου ποντάροντας στη ρύθμιση του χρέους.

Εν τω μεταξύ, πυρετός επικρατεί στα εμπλεκόμενα με την αξιολόγηση υπουργεία και τις διοικητικές δομές όπως το ΤΑΙΠΕΔ λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της, ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της συζήτησης για το χρέος.

Σύμφωνα με πληρορορίες όλο το Σαββατοκύριακου υπήρχαν συνεχείς συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και ήδη έχει περάσει από το μικροσκόπιο των θεσμών όλο το κείμενο του πολυνομοσχεδίου, ώστε να δουν εάν έχουν ενταχθεί όλες οι δράσεις που απαιτούνται για να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση των προαπαιτουμένων να σημειωθεί ότι αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τη δόση στο πλαίσιο συνεδρίασης του Euroworking Group που θα γίνει άμεσα και στην οποία ταυτόχρονα θα καθοριστεί και το δεύτερο πιο σκληρό πιθανότατα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν έως τις αρχές Νοεμβρίου και με ορίζοντα την 9η Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Μ.Α.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε