Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τι προβλέπει το Σύνταγμα μετά τις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής – Ολα τα σενάρια για εκλογές

Τι προβλέπει το Σύνταγμα μετά τις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής – Ολα τα σενάρια για εκλογές

Δεν χάνουν τη βουλευτική τους έδρα οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και άρα θα έχουμε μια κολοβή Βουλή εξηγεί στο Newsit o Συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διενέργεια εκλογών.

Ραγδαίες είναι οι εξελιξεις τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο μετά τις συλλήψεις των βουλευτών και των στελεχών  της Χρυσής Αυγής.

Οπως δήλωσε στο Newsit o συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος “προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία οτι ο κύριος Μιχαλολιάκος και οι συνεργοί του εχουν σκοπό τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας και την επιβολή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος αντάξιου με το χιτλερικό προτότυπο.

Ωστόσο η μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε για τη σύλληψή τους φοβάμαι οτι κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λογο θα έπρεπε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να χρησιμοποιήσει την κατασκευή του διαρκούς εγκλήματος (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατά το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα) και να αποφύγει τη διαδικασία άρσης της ασυλίας από τη Βουλή τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία είναι πρόδηλο οτι η Βουλή δε θα αρνούνταν να άρει την ασυλία των συγκεκριμένων προσώπων.

Περισσότερα ακόμη ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός οτι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν κινήθηκε από οτι φαίνεται αυτοβούλως αν και θα είχε την ευκαιρία να το πράξει από αρκετό καιρό, με δεδομένο οτι η Χρυσή Αυγή και τα εγκληματικά της παρακλάδια εχουν προβεί και σε άλλες δολοφονικές ενέργειες πριν από την τελευταία σε βάρος του Παύλου Φύσσα, μόνο που οι προηγούμενες ήταν σε βάρος αλλοδαπών και περίμενε να λάβει τη σχετική προτροπή μέσω της αποστολής φακέλου από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Και το αποτέλεσμα λοιπόν, έχουμε σύλληψη αρχηγού κόμματος με κυβερνητική πρωτοβουλία. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί σκέψεις για το μέλλον ενόψει μάλιστα και των διαφόρων θεωριών περί συνταγματικών και αντισυνταγματικών τόξων.

Οσοι συνελήφθησαν διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα

Οι βουλευτές που συνελήφθησαν διατηρούν τη βουλευτικη τους έδρα και βεβαίως αυτό σημαίνει οτι δεν θα μπορούν να ψηφίζουν εφόσον είναι κρατούμενοι.

Mέχρι τότε η Βουλή θα είναι ντεφάκτο κολοβή

Από εκεί και πέρα αν καταδικαστούν σε στέρηση των πολιτκών δικαιωμάτων εκτός της κύριας ποινής το αποτέλεσμα θα είναι να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος, οποτε είτε θα αποδεχτούν τη βουλευτική έδρα οι επόμενοι από αυτούς σε σειρά σταυροδότησης στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, είτε διαφορετικά θα διεξαχθούν αναπληρωμαιτκές εκλογές στις οικείες εκλογικές περιφέρειες.

Τι προβλέπεται στην περίπτωση του Παππά που είναι βουλευτής Επικρατείας

Σε αντίθεση με την περίπτωση των βουλευτών που εκλέγονται σε επι μέρους εκλογικές περιφέρειες και που ειναι ξεκάθαρο βάση του αρθρου 104 του εκλογικού νόμου οτι ακολουθείται αναπληρωματική εκλογή, στην περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας δεν είναι ρητά προσδιορισμένο τι θα γίνει εάν αρνηθούν και όλοι οι αναπληρωματικοί όχι μόνο του ψηφοδελτίου Επκρατείας αλλά και των εκλογικών περιφερειών, διότι σε αυτούς θα πάνε μετά την εξάντληση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Είναι μια ξεχωριστή διάταξη του άρθρου 3 του εκλογικού νόμου.

Κατά τη γνώμη μου μάλλον επικρατέστερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε αναπληρωματική εκλογή σε ολη την Επικράτεια αλλά ειναι ένα ζήτημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν, δεν υπάρχει προηγούμενο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα για πρώτη φορά” είπε τέλος ο Συνταγματολόγος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Πατέλης – Παραδόθηκαν Παναγιώταρος, Γερμενής – Συνελήφθησαν και αστυνομικοί, μέλη της Χ.Α.

Τι λέει το βαρύ κατηγορητήριο για τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Η στιγμή της σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ποιος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Παναγιώταρος στη ΓΑΔΑ: Πείτε στους Κλουζώ ότι ήρθα να παραδοθώ

Η στιγμή της σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου

Κεδίκογλου: Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της

Τα διεθνή μέσα για τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής

Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης – Πληροφορίες Newsit: Εντάλματα για Λαγό, Παναγιώταρο, Μίχο

Τι γίνεται με την βουλευτική ιδιότητα των συλληφθέντων

“Για 50 και 100 ευρώ κάποιοι παρίσταναν τους εκπαιδευτές χρυσαυγιτών” – Μαρτυρίες για στρατιωτικούς

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε