Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Το Ποτάμι στην… Ευρώπη – Οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική

Το Ποτάμι στην… Ευρώπη – Οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική

Χωρίς απάντηση στο ερώτημα: σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωβουλής θα ενταχθεί Το Ποτάμι, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έδωσε τη δημοσιότητα τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική, ενόψει των ευρωεκλογών.

Το μόνο που είναι σαφές είναι πως Το Ποτάμι είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Λέει “όχι” στην Ευρώπη των δυο ταχυτήτων. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές του Μαΐου ως τις κρισιμότερες όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Click4more: Όλες οι θέσεις του κόμματος για την εξωτερική πολιτική ΕΔΩ

“Είναι ανάγκη η χώρα μας να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανθρώπους που θα αποκαταστήσουν το κύρος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θα συμβάλλουν στην πορεία προς μια δίκαιη Ευρώπη”, αναφέρεται.

Παράλληλα, αφήνονται αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το Ποτάμι να λέει “όχι” στην εξωτερική πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης. “Επιδεικνύουμε ιδιαίτερη πυγμή όταν μιλάμε για τα θέματα αυτά στο εσωτερικό, στο εξωτερικό όμως αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ των ρόλων του άτακτου παιδιού και του φτωχού συγγενή. Πρόσφατα έχει προστεθεί και ο ρόλος του τυχοδιώκτη, αφού φωνές από
όλο σχεδόν το κομματικό φάσμα φαντασιώνονται και επιζητούν σφικτούς
εναγκαλισμούς με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα ή η Κίνα”.

Τα ευρωπαϊκά “πιστεύω”

«Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα πολλαπλασίαζε την ύφεση και θα εκτόξευε τραγικά τις ανισότητες.
Οι θεσμοί και γενικότερα ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές τους αγκυλώσεις και να αναλάβουν δράση στο πλευρό του Ευρωπαίου πολίτη, αυτός είναι ο ρόλος τους εξάλλου και ας έχει ξεχαστεί.
Οι συζητήσεις και οι σκέψεις για «σπάσιμο» της Ευρώπης και για «Ευρώπη δύο ταχυτήτων» πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντός και εκτός συνόρων πρέπει να δρα ως μία
ενιαία οντότητα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών της,
χωρίς παρωπίδες και αποκλεισμούς»

Σύμφωνα με Το Ποτάμι “το σκοπιανό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, η οποία ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης”.

Για το Σκοπιανό, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζει πως “το να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο και να αρνούμαστε τη πραγματικότητα δεν βοηθά. Έστω και τώρα, οφείλουμε να επιδιώξουμε μια λύση χωρίς μαξιμαλισμούς, μια σύνθετη ονομασία που να διακρίνει σαφώς τη γειτονική χώρα από την ελληνική Μακεδονία”.

Πολλές φορές, όπως στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης, η ΕΕ εμφανίζεται αμήχανη και διστακτική, προχωρώντας σε καθυστερημένες και φτωχά μελετημένες κινήσεις ή παραμένοντας θεατής των εξελίξεων

Στο κείμενο των θέσεων του κόμματος για την εξωτερική πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, Το Ποτάμι ζητά “η Ελλάδα να τοποθετηθεί υπέρ του ουσιαστικού ελέγχου του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε από ειδικό Κοινοβουλευτικό Σώμα της Ευρωζώνης, που θα αποτελείται από βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων”.

Στο Κυπριακό, Το Ποτάμι “στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια των ηγετών της Κύπρου” αλλά “το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των κατοίκων της”. Το κόμμα δηλώνει αντίθετο σε οποιαδήποτε “διευθέτηση” θα επιχειρούσαν να υπαγορεύσουν τρίτα κράτη ή οργανισμοί.

Θέτει ως ελληνικές προτεραιότητες στην Ευρώπη
– την αλιεία
– τα προϊόντα ΠΟΠ
– τη ανάπτυξη της περιφέρειας
– τη μετανάστευση
– τον τουρισμό

Και το κείμενο των θέσεων του κόμματος καταλήγει με έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές γιατί η συμμετοχή “πρέπει να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη”.

“Το κομματικό κατεστημένο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βολεύεται με την μικρή συμμετοχή κάνοντας ουσιαστικά την πολιτική υπόθεση μιας μειοψηφίας. (…) Ως ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη επιδιώκουμε την αναδιάταξη του τελματωμένου πολιτικού σκηνικού της κρίσης μέσα από την ανάδειξη νέων προσώπων και νέων λύσεων”, αναφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Φωτιά” στο Ποτάμι έβαλε ο Δήμου! Αμφισβητεί την Επανάσταση του ’21

“Τα προβλήματα κύριε Θεοδωράκη δεν λύνονται με σκισμένα τζιν και σακίδια…” (VIDEO)

Θεοδωράκης: “Ανοιχτό” το Ποτάμι σε μετεκλογικές συνεργασίες

Το Ποτάμι: “Συγγνώμη, λάθος” για την αφισοκόλληση στα Χανιά

Δύο μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και… ισοπαλία Χρυσής Αυγής – Ποταμιού στην τρίτη θέση

ΔΗΜΑΡ: Την παρασύρει το “Ποτάμι”! “Σωσίβιο” ο ΣΥΡΙΖΑ ή ΕΛΙΑ;

Ποιος παρομοίασε Το Ποτάμι με τη Χρυσή Αυγή;

Πόσο κόστισε η περιοδεία του “Ποταμιού” στην Κρήτη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε