Κυριακή, 19 Μαΐ
21oC Αθήνα

Αγωνία και νεύρα στο Μαξίμου από την “επιδημία” των υπουργών – Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά και οι “γαλάζιες” φωνές κατά του ΠΑΣΟΚ

Αγωνία και νεύρα στο Μαξίμου από την “επιδημία” των υπουργών – Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά και οι “γαλάζιες” φωνές κατά του ΠΑΣΟΚ

  – Πολλοί υπουργοί θέτουν σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της χώρας που αποτελούν και προαπαιτούμενα
– Ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να μιλήσει και δημοσίως για τις συγκεκριμένες συμπεριφορές υπουργών
– Στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσει το θέμα της μείωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης
– Μετά τον Λοβέρδο και ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε επανεξέταση του θέματος της μικρής ΔΕΗ
– Δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία που θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ παριστάνει το φιλολαϊκό

Έντονη δυσφορία Σαμαρά από τις αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις υπουργικών στελεχών, που ζητούν εμμέσως πλην σαφώς…επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων μνημονιακών μας υποχρεώσεων – “τελευταίο κρούσμα” η άποψη Κουκουλόπουλου, ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της “μικρής ΔΕΗ” και να μην πωληθούν οι εταιρείες ύδρευσης – δοκιμάζονται εκ νέου οι σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Το “μικρόβιο του αναθεωρητισμού” φαίνεται πως προσβάλλει τον έναν μετά τον άλλον τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, πολλοί εκ των οποίων επιχειρώντας να ισορροπήσουν μεταξύ των μνημονιακών μας υποχρεώσεων και της αγωνίας της ελληνικής κοινωνίας να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των αδικιών, προσπαθούν να “προσεταιριστούν” το κοινό αίσθημα, θέτοντας σε αμφισβήτηση δεσμεύσεις της χώρας, που την ίδια ώρα αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το κλίμα “συγκεχυμένων μηνυμάτων”, που εκπέμπονται τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό προκαλεί πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει αποφασίσει να στηλιτεύσει δημοσίως τέτοιες συμπεριφορές, που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο κεκτημένα της χώρας, την ώρα που η Αθήνα αγωνίζεται για μία θετική έκβαση στην υπόθεση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσουν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να αναχαιτίσουν επιδιώξεις και προσδοκίες, που μπορούν – όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές – να εκτρέψουν την εθνική προσπάθεια, εφ όσον εκδηλωθούν με υπερβολική ένταση και σε λάθος χρόνο.

Και αυτό γιατί ναι μεν ο κύριος Σαμαράς έχει υποστηρίξει και ο ίδιος εδώ και μήνες ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των αδικιών – το είπε, εξάλλου μόλις χθες μιλώντας στην Πορτογαλία – ωστόσο, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, αυτό μπορεί να γίνει μόνον με συντεταγμένο τρόπο και όχι ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ή μικροκομματικές στοχεύσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα να ζητήσει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, μέτρο, που αποδεδειγμένα απέτυχε, ενώ ανάλογο αίτημα θα τεθεί και για τις ρυθμίσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Γενικά, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να “εξοικειώσει” τους εταίρους μας με το σχέδιο της για φοροελαφρύνσεις, με την προυπόθεση, πάντως, όπως σημειώνουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές να μην εκτροχιαστεί η δημοσιονομική προσπάθεια και να μην ανακοπεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες, που συνηγορούν ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές, ακόμη και εντός του Ιουλίου, ωστόσο, είναι κάτι που κυβερνητικοί παράγοντες αποσυνδέουν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την υποχρεωτική από ελληνικής πλευράς ικανοποίηση των προαπαιτουμένων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως για μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχουν συνεκτιμηθεί προηγουμένως πολλές παράμετροι με τη σημαντικότερη εξ αυτών να είναι η προηγούμενη συνεννόηση με τους εταίρους μας, ώστε και αυτή η κίνηση να ενταχθεί στη γενικότερη προσπάθεια της χώρας για την ασφαλή πορεία εξόδου της από την κρίση.

Τις κυβερνητικές ανησυχίες, πάντως,δε φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί εκ των νέων υπουργών, που γοητεύονται από τους “ανέμους της επαναδιαπραγματεύσης”, που εσχάτως φυσούν στην κυβερνητική επικράτεια. Μετά την κόντρα Μητσοτάκη – Λοβέρδου και τη δήλωση του δευτέρου πως αναμένει διορθώσεις επί του…προυπολογισμού, εξ ου και δεν τον υπερψήφισε, σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα fm 99.5 πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της “μικρής ΔΕΗ” και της πώλησης των εταιρειών ύδρευσης, άποψη, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει συζητήσει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να έχει συναντήσει αντιδράσεις.

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης “άδειασε” έναν εκ των υφυπουργών της, τον Μάκη Γιακουμάτο, όταν ο τελευταίος επεσήμανε πως πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο νόμο περί λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Τέλος, αποστάσεις από τον τρόπο, που εξελίχθηκε έως τώρα η διαδικασία της διαθεσιμότητας στους ΟΤΑ έλαβε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, επιμένοντας, πάντως, πως δεν θα αμφισβητηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να πρεσβεύουν πως υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές, ιδίως σε πτυχές των μνημονιακών μας υποχρεώσεων,που δεν έχουν αποδώσει, χωρίς, βεβαίως, αυτή η “άσκηση” να συνεπάγεται αμφισβήτηση των κεκτημένων της χώρας.

“Όταν μιλούμε για συνεχή διαπραγματεύση σημαίνει πως κάποια θέματα πρέπει να μενουν ανοιχτά και η κυβέρνηση να τα παλεύει όσο και όπως μπορεί” επισημαίνει στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο στην γαλάζια πλευρά της κυβέρνησης συνασπισμού οι αναθεωρητικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

Μάλιστα, σε συζητήσεις μεταξύ βουλευτών της ΝΔ κυριαρχεί η δυσφορία, καθώς, όπως λένε, οι ίδιοι καλούνται να ψηφίσουν δυσάρεστα μέτρα, την ώρα, που οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τους φιλολαικούς, αντιτιθέμενοι σε μέτρα, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, πάντως, πως υποστηρίζοντας τα περί επαναδιαπραγματεύσης το ΠΑΣΟΚ πρόλαβε κατ ουσίαν εκείνα τα στελέχη της ΝΔ από την πτέρυγα της λαικής Δεξιάς, που θα έπρατταν ακριβώς το ίδιο σε μία άτυπη πλειοδοσία, υπέρ της επανόρθωσης των κοινωνικών αδικιών, που έχουν επισωρεύσει στην ελληνική κοινωνία τα χρόνια της Μνημονιακής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βολές Λοβέρδου για την κυβέρνηση Σαμαρά: Έχω καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να τον εφαρμόσω

Πιπιλή: Άπαικτος ο Λοβέρδος – Δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς

Κυβέρνηση σε νευρικό κλονισμό – Τροχονόμοι υπουργών Σαμαράς και Βενιζέλος

Μετά τον Λοβέρδο και ο Κουκουλόπουλος κάνει “νερά” στο Μαξίμου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε