Πολιτική

Ακης: Προσφεύγει στο δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου

Προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέθεσε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροί του σε συνέντευξη Τύπου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης και ο καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής διευκρίνισαν ότι η προσφυγή τού πρώην υπουργού δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά «πλημμέλειες που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων». Όπως τόνισαν, η προσφυγή αφορά την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και σχετίζεται με δηλώσεις δύο βουλευτών μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με την προσφυγή, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος πριν την έκδοση πορίσματος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις υπέρ της ενοχής τού πρώην υπουργού, γεγονός που «προσέβαλε και έτρωσε το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου».

Στην προσφυγή τού πρώην υπουργού τονίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει την ιδιότητα και τις εξουσίες που έχει και η εισαγγελική αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι «το τεκμήριο αθωότητας απαιτεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους τα μέλη του δικαστηρίου να μην ξεκινούν έχοντας ήδη σχηματίσει τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε αξιόποινη πράξη».

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, το άρθρο για το τεκμήριο της αθωότητας απαιτεί, «οι εκπρόσωποι του κράτους-δικαστές που κρίνουν μία υπόθεση κατά πρώτον, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων αρχών που ασκούν δημόσια εξουσία, να απέχουν από διαπιστώσεις ότι ο κατηγορούμενος ή ο ύποπτος είναι ένοχος τέλεσης του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται πριν διαπιστωθεί νομίμως η ενοχή του από το δικαστήριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόλαφος ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά του ΠΑΣΟΚ

Παραπέμπεται σε δίκη ο Άκης για την υπόθεση των υποβρυχίων

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Μείωση φόρων στους μισθωτούς, φορολόγηση του πλούτου και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου
Στο τρίτο μέρος της συνέντευξης ανοίγει την οικονομική ατζέντα της ΕΛ.Α.Σ., επιτίθεται στην κυβέρνηση για Πολιτική Προστασία και ΔΕΔΔΗΕ και προαναγγέλλει αλλαγές σε νερό, αυτοδιοίκηση και μη κρατικά πανεπιστήμια
Ο Αλέξης Τσίπρας 8
Έβρος: Το masterplan μετά τις φωτιές που επιστρέφει ως μπούμερανγκ στην κυβέρνηση – ΕΛΑΣ και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις
Η υπόθεση του «Έβρος Μετά» επιστρέφει σαν μπούμερανγκ στο Μαξίμου, καθώς τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το ερώτημα δεν είναι πλέον τι εξαγγέλθηκε αλλά τι υλοποιήθηκε
Καταστροφές απο την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη 5
Άκης Σκέρτσος για Αλέξη Τσίπρα: «Κάθε φράση και ένα ψέμα ή μια ανακρίβεια, αδιόρθωτος»
«Κανείς δεν φρόντισε να τον ενημερώσει ότι οι επενδύσεις στην αναβάθμιση δικτύων έχουν 4πλασιαστεί από το 2019 και πλέον ξεπερνούν το 1,5 δις ετησίως από μόλις 400 εκ. ευρώ το 2019;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Άκης Σκέρτσος 13