Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Να επενδύσουμε στη δημόσια παιδεία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο»

Την ανάγκη να επικρατήσει μια διαφορετική κουλτούρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο παράλληλα με την αύξηση των δαπανών, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μαγνησία συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές και εκπροσώπους του διδακτικού, ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο -και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- και οι διακρίσεις που αποσπούν τα ελληνικά πανεπιστήμια αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα ότι η όλη η συζήτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι σε μια λογική συκοφάντησης, καθώς τα εμφανίζουν σαν άντρα παρανομίας. «Είναι πολύ άδικο όλο αυτό, δεν γνωρίζω άλλο κλάδο στην Ελλάδα που να έχει τόσες πολλές διεθνείς διακρίσεις όσες τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι άδικο και για τα παιδιά που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια».

«Σε πιάνουν τα κλάματα»

Σημείωσε ότι παρά το υψηλό επίπεδο οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων δεν μπορούν να απορροφηθούν από την ελληνική οικονομική και παραγωγική και γι’ αυτό οι περισσότεροι έχουν σαν επιλογή να πάνε κάπου έξω. «Αν δούμε τι δυνατότητες έχει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τα δικά μας σε πιάνουν τα κλάματα».

Τα ενοίκια

Σημείωσε ακόμη ότι είναι ένα πλέγμα παραγόντων που δυσκολεύει τους Έλληνες φοιτητές, οικονομικών, κοινωνικών, παραγωγικών. «Μία γκαρσονιέρα στον Βόλο έχει πάει στα 300 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να επενδύσουμε σαν χώρα στο μέλλον πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι γύρω από την παιδεία, όπως και γύρω από την υγεία, συγκρούονται «δύο διαφορετικές κουλτούρες και δύο διαφορετικοί κόσμοι» και πρόσθεσε ότι όπως στην υγεία έτσι και στην παιδεία υπάρχει «ένας τεράστιος χώρος για ιδιωτικές δαπάνες». «Η ΝΔ θέλει να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες για να δημιουργήσει μία σφαίρα ιδιωτικών συμφερόντων και στην παιδεία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δυο μονάδες πίσω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. δαπανών»

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικών δυνατοτήτων αλλά και θέμα προτεραιοτήτων και βούλησης. Εμείς κάναμε μία προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον χάρτη της δημόσιας παιδείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δεν βλέπουμε όμως η προσπάθεια να έχει τη συνέχεια που απαιτείται και δεν υπάρχει η απαραίτητη ενίσχυση μέσω των δαπανών. Όταν ο ευρωπαικός μέσος όρος των δαπανών είναι 5,5% των εδώ είμαστε δύο μονάδες πίσω», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν έξω»

«Αν βάλουμε σαν στόχο μία πορεία σύγκλισης με την ΕΕ θα πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε την παιδεία και την υγεία και τις δημόσιες υποδομές. Εμείς δεσμευόμαστε για διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία την επόμενη τετραετία, και διπλασιασμό των καθηγητών στα δημόσια ιδρύματα. Αυτό απαιτεί μία άλλη αντίληψη για το πώς θέλεις την οικονομία και την κοινωνία. Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν έξω, η χώρα γερνάει, και αυτό θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο παραγωγικότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια σε διδάσκοντες και φοιτητές που με τη δουλειά τους «δώσατε μία εικόνα σύνδεση της γνώσης στο πανεπιστήμιο με την αγορά και με την επιχειρηματικότητα».

Ένα ζήτημα που του έθεσαν είναι οι νέοι που δουλεύουν με μπλοκάκια, για να πει από την πλευρά του ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια, πρέπει να δούμε πώς όπου υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία θα αλλάζει και η εργασιακή σχέση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για τον νέο Πάπα Λέοντα 14ο: «Η ηγεσία σας έρχεται σε μία εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις»
Στο μήνυμά του για τον 267ο Ποντίφικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 24
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 57