Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Αλλάζουν την πρότασή τους οι Θεσμοί! Ρίχνουν τον ΦΠΑ στον τουρισμό στο 13% αντί για 23%!

Αλλάζουν την πρότασή τους οι Θεσμοί! Ρίχνουν τον ΦΠΑ στον τουρισμό στο 13% αντί για 23%!

– Νέα εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών
– Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Θεσμοί φαίνεται πως δέχονται τον συντελεστή 13% στον ΦΠΑ για τον τουρισμό!
– Ευρωπαίος αξιωματούχος: “Χωρίς συμφωνία, έρχονται… capital controls
– Οι… εξηγήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για το “όχι” στην πρόταση παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδότησης
– Ακόμη… απαισιόδοξος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Grexit κατά 50%!”

Οι εξελίξεις είναι -για μία ακόμη ημέρα- καταιγιστικές, με τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών να αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα.

Τελευταία εξέλιξη είναι οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, η τελική πρόταση των Θεσμών στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα ειναι 13% και όχι 23%, όπως προέβλεπε προηγούμενη πρόταση που είχαν καταθέσει οι δανειστές.

Ομοίως, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες οι δανειστές έχουν υποχωρήσει και στον ΦΠΑ για την εστίαση έτσι ώστε να παραμείνει στο 13%.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης του συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, οι θεσμοί αναθεώρησαν τη στάση τους στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, μετά και τις αντιδράσεις του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε προτείνει στους Θεσμούς να εξετάσουν για άλλη μία φορά τις ελληνικές προτάσεις – οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν 13% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία – με προοπτική να βρουν μέτρα που μπορούν να συμπεριλάβουν σε μια τελική πρόταση και τα οποία θα έναναν την πρόταση των θεσμών πιο αξιόπιστη και αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Κατά το… “δόγμα Σόιμπλε” οι πιθανότητες συμφωνίας

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα στο αυριανό (σ.σ. Σάββατο στις 15:00) Eurogroup, υπερβαίνουν το 50% εκτιμά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

“Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας”, σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για ένα συμβιβασμό υπερβαίνουν το 50%, ακολουθώντας την… στατιστική ανάλυση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε επίσης για 50% πιθανότητες, αλλά για το ενδεχόμενο ενός Grexit!

Ωστόσο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει πως ακόμη και να απέλθει συμφωνία, η Ελλάδα πιθανώς δεν θα μπορέσει να καταβάλλει εγκαίρως τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ.

“Για λίγες μέρες η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα κηρυχθεί ληξιπρόθεσμη, καθώς είναι τεχνικά αδύνατη η καταβολή της δόσης στις 30 Ιουνίου” τονίζει συγκεκριμένα.

Και αφήνει… το “καλύτερο” για το τέλος: “Δεν θα έλθει και το τέλος του κόσμου, εφόσον υπάρξει μία ξεκάθαρη συμφωνία” συμπληρώνει, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε