Πολιτική

Ανδρουλάκης: Κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει το πάρτι των υπερκερδών

Την πρότασή του για επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει όπως λέει, το πάρτι των υπερκερδών και να μην πληρώνουν μόνο το κράτος και οι καταναλωτές το κόστος της κρίσης, επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή το Καλάθι του Νοικοκυριού.

«Ο πληθωρισμός και το κύμα ακρίβειας αυξάνουν δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες και τις καθημερινές δυσκολίες. Δεν ευημερούν οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι, όταν σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εντός του 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ και προσεγγίζουν το 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 1.100 ευρώ. Το, δε, καλάθι του νοικοκυριού κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του περιορίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ – μάρκετ»,τόνισε στην δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και συνέχισε: «Κάθε μήνα οι εταιρείες ενέργειας δημιουργούν νέα υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στη λιανική. Είναι ενδεικτικό ότι με το στρεβλό μηχανισμό, που δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο ενώ η χονδρική τιμή κυμάνθηκε κοντά στα 420 ευρώ/MWh, οι τιμές των παρόχων χωρίς τις επιδοτήσεις πλησίαζαν τα 800 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ/MWh και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ/MWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε δυο μόλις μήνες τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών να προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Υπερκέρδη τα οποία επιχορηγούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους».
Ο κ. Ανδρουλάκης στην δήλωσή του καταλήγει: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού για να τροφοδοτεί την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος.
Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της επιβολής ενός ξεκάθαρου κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει το πάρτι των υπερκερδών και να μην πληρώνουν μόνο το κράτος και οι καταναλωτές το κόστος της κρίσης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ακρίτα για Καρανίκα: «Ας του δώσει κάποιος μια θεσούλα στην κυβέρνηση να ηρεμήσει ο λακές του Άδωνι»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επικρίνει τη στάση της για τα επεισόδια εις βάρος του Αδωνι Γεωργιάδη και είχε ζητήσει τη διαγραφή της
Έλενα Ακρίτα και Νίκος Καρανίκας 5
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τον Έβρο έργα υποδομής ύψους 30 εκατ. ευρώ για τον ποταμό: «Συζητιούνται πολλές δεκαετίες, έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε»
Κατά την επίσκεψή του σε πλημμυρόπληκτες περιοχές και στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα τα έργα για τη διασφάλιση νερού στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε την αναβάθμιση της βασικής πύλης προς την Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο
6
Ο Χριστοδουλάκης παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα «Αλλαγή+» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Ο βουλευτής προειδοποιεί ότι η εσωστρέφεια τροφοδοτείται όταν η προσυνεδριακή διαδικασία γίνεται «μηχανιστική» και όχι πολιτική, ενώ επαναλαμβάνει ότι το «όχι» σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ πρέπει να είναι «σαφές και καθαρό»
Πολιτική πλατφόρμα Χριστοδουλάκη
Το Μαξίμου σηκώνει το γάντι στον Σαμαρά: «Συνήθεις εκτός πραγματικότητας τοποθετήσεις»
Κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί «δυνητικής εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων» στη σύμβαση για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ενώ παραπέμπουν και στον ΑΔΜΗΕ για την πορεία των ερευνών στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο
Μέγαρο Μαξίμου 5
Ο Καρανίκας υπερασπίζεται ξανά τον... Γεωργιάδη: «Αλλαγή στρατηγικής στην Υγεία, όχι διάλυση»
Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα (πάλι) υπερασπίστηκε τον υπουργό Υγείας για τα επεισόδια στη Νίκαια και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για «τοξικότητα»
Νίκος Καρανίκας
Νέες αιχμές Σαμαρά για κυριαρχικά δικαιώματα και ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση να απαντήσει τώρα για Chevron και Κάσο
Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι «δεν δικαιούται να σιωπά», ζητεί απαντήσεις για όρους της σύμβασης έρευνας νότια της Κρήτης και θέτει ερωτήματα για τις αντικρουόμενες αναφορές Αθήνας και Λευκωσίας
Αντώνης Σαμαράς 20