Πολιτική

H Αθήνα ετοιμάζει την παράταση όχι του Μνημονίου αλλά της δανειακής σύμβασης – Εάν το δεχθούν οι εταίροι την Παρασκευή το έκτακτο Eurogroup

- Το Βερολίνο σε αντίθεση με την Αθήνα δεν διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση με το Μνημόνιο
- Μετά την κατάθεση του αιτήματος οι δανειστές θα αποφασίσουν εάν συμφωνούν για να συγκαλέσουν έκτακτο Eurogroup
- Πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα της Αθήνας θα περιλαμβάνει και όρους και υποχρεώσεις της Ελλάδας
- Η παράταση της δανειακής σύμβασης σύμφωνα με το αίτημα θα είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου

H είδηση των ξένων μέσων ενημέρωσης για την πρόθεση της Ελλάδας να καταθέσει αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τρίτης από κύκλους του Μέγαρου Μαξίμου που ανέφεραν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο.

Το αίτημα σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων θα περιέχει όρους και θα ειναι για παράταση έως έξι μηνών, δηλαδή από το τέλος του Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Ωστόσο, όπως διαρρέεται στο αίτημα της παράτασης θα περιλαμβάνονται και όροι που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι θα είναι κοντά στο προσχέδιο του εωρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση του προσχεδίου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε αυτό το αίτημα η Ελλάδα θα δεσμεύεται πως δεν θα λάβει κανένα μέτρο που να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα ανφέρεται και στην υποχρέωση των εταίρων να συνεχίσουν αδιάκοπα τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το capital.gr που επικαλείται το Dow Jones Newswires, έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν πως ο όρος bailout σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σε μία παράταση της δανειακής σύμβασης, αυτή θα συμφωνηθεί με νέους όρους που η κυβέρνηση σαφώς δεν θέλει να έχει άλλα μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος  για συμφωνία με τους δανειστές για την παράταση της δανειακής σύμβασης, που αναφέρει το ποσό των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό τον τρόπο εάν συμφωνηθεί η παράταση της δανειακής σύμβασης τότε η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες θα μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είχε ζητήσει από την Αθήνα ένα τέτοιο αίτημα, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η Γερμανία θεωρούν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ένα σώμα και δεν τα διαχωρίζουν. Οπότε αυτό το αίτημα μέλλει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουν οι δανειστές κι αν θα περάσει κάτι τέτοιο.

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 23
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 4
Στέφανος Κασσελάκης: Ένοχος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες – 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε δόλο» - Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης
Eurokinissi 57
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1