Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυλαία για τις περιοδείες Μητσοτάκη – Οι στόχοι, τα στοιχήματα και ο «πονοκέφαλος» των συμμαχιών

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυλαία για τις περιοδείες Μητσοτάκη – Οι στόχοι, τα στοιχήματα και ο «πονοκέφαλος» των συμμαχιών

Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιφέρειες που θα δώσουν νέα μάχη την Κυριακή στις περιφερειακές εκλογές, με στόχο να βαφτούν “γαλάζιες”.

Οι συμμαχίες, στο παρά πέντε του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, δημιουργούν αβεβαιότητες ακόμη και για περιφέρειες όπου τα προγνωστικά είναι υπέρ των “γαλάζιων” υποψηφίων.

Το “στοίχημα” της Πελοποννήσου.

Χτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Τρίπολη για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού απέναντι στον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα φέρεται να βρίσκεται σε επικοινωνία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κι ενώ και ο υποψήφιος της Χαριλάου Τρικούπη Δημήτρης Κουτσούλης έχει προτρέψει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Παράλληλα δε η πλευρά Τατούλη επιδιώκει και στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός έλαβε ποσοστό 42,61%, ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης 31,86%, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Μάρκαρης 8,05%, ο Δ. Κουτσούλης από το ΠΑΣΟΚ 7,99%, ο Νικόλαος Κουτρουμάνος από το ΚΚΕ 6,36% και ο Γιάννης Μιχαλόπουλος 1,57%..

«Σημαντικό να μπορούμε να συνεννοηθούμε»

Από την Αρκαδία ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τον κ. Πτωχό, διαμηνύοντας ότι είναι σημαντικό να εκλεγεί Περιφερειάρχης που να… συμμερίζεται το όραμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε σχέση με την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής.

“Οι Περιφερειάρχες, αυτοί που εξελέγησαν ήδη και αυτοί που θα εκλεγούν, θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ σημαντικούς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο και να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης μέρας” τόνισε με έμφαση ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα σήμερα ο Μητσοτάκης

Σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη για να στηρίξει τον υποψήφιο της Ν.Δ.

-Χρήστο Μέτιο (έλαβε 41,67%) απέναντι στον “γαλάζιο ανάρτη”

-Χριστόδουλο Τοψίδη (έλαβε 35,01%).

Επόμενος σταθμός μέσα στην ημέρα η Λάρισα με την επανεκλογή του σημερινού Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (έλαβε 41,37%) να θεωρείται ένα μεγάλο “στοίχημα” για τη ΝΔ.

Τον κ. Αγοραστό ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι στηρίζει η επικεφαλής των “Ενωμένων Θεσσαλών” Ελευθερία Τζανακούλη η οποία στον α’ γύρο βρέθηκε στην τέταρτη θέση με ποσοστό 9,49%.

Απέναντι στον “γαλάζιο” υποψήφιο βρίσκεται ο Δημήτρης Κουρέτας (34,11%), ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Αισιοδοξία για το Βόρειο Αιγαίο

Στην Πειραιώς και στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία για νίκη και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο υποστηριζόμενος τους Αλκιβιάδης Στεφάνης (έλαβε 39,98%) βρέθηκε στην πρώτη θέση την περασμένη Κυριακή, έναντι του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη (έλαβε 33,81%).

Η μάχη των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Μακεδονίας

Μάχη για την επικράτηση της Ν.Δ. θα δοθεί και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο “αντάρτης”, πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Ιωάννης Τρεπεκλής είχε προβάδισμα, με 32,54%, απέναντι στην “γαλάζια” Ρόδη Κράτσα, η οποία έλαβε ποσοστό 27,41%.

Το ίδιο και στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης (έλαβε 34,23%) έκοψε δεύτερος το νήμα, αφού προηγήθηκε με ποσοστό 35,54% ο “αντάρτης” Γιώργος Αμανατίδης.

Με το βλέμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στόχος της ΝΔ να βαφτούν “γαλάζιοι”, εκτός από τον Δήμο Πειραιά – όπου ήδη επανεξελέγη ο Γιάννης Μώραλης – και οι άλλοι δύο Δήμοι, όπου έχει δώσει επίσημα “γαλάζιο” χρίσμα.

Στην Αθήνα στο κομματικό και κυβερνητικό επιτελείο είναι απόλυτα αισιόδοξοι για νίκη του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη (έλαβε 41,35%), παρά τη στήριξη στον αντίπαλο του, υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα (έλαβε 14,20%), που ανακοίνωσε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης (έλαβε 13,36%).

Στη Θεσσαλονίκη ο πήχυς των προσδοκιών χαμηλώνει για τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα (έλαβε 27,33%), μετά τη δήλωση στήριξης στον ανεξάρτητο – προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ – Στέλιο Αγγελούδη (έλαβε 25,74%) από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου Σπύρος Πέγκας έλαβε ποσοστό 20,74%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις