Πολιτική

Deutsche Welle: Ο Τσίπρας δεν είναι πια μπαμπούλας της Μέρκελ

Η Μέρκελ θα ζητήσει από τον Σαμαρά να πληρώσουν τους φόρους τους οι οφειλέτες που έβγαλαν τα χρήματα τους από την Ελλάδα, ενώ ο Τσίπρας δεν αποτελεί πια μορφή μπαμπούλα, γράφει η Deutsche Welle.

Η Μέρκελ θα δείξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις, ωστόσο το Βερολίνο, μολονότι δεν αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρεί πλέον «μπαμπούλα» τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει ο Νιλς Καντρίτσκε.

Το Βερολίνο προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης Σαμαρά κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος»

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την ερχόμενη Τρίτη, στη γερμανική πρωτεύουσα. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».

Αναλυτές αναμένουν, πάντως, ότι κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα εκθέσει στην καγκελάριο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμόσει τα «σκληρά» αιτήματα της τρόικας. Θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει κάτι συγκεκριμένο από την Άγκελα Μέρκελ που θα τον βοηθούσε στην ανατροπή του δυσμενούς για αυτόν πολιτικού κλίματος;

«Θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις»

Ο Νιλς Καντρίτσκε, γερμανός αναλυτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος.

θα του υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές χωρίς ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Ενδεχομένως θα του υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο γερμανός αναλυτής.

«Η κατάσταση της Ελλάδας αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά στο Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, ενώ στο μεταξύ είναι πλέον σαφές ότι η ευρωκρίση δεν έχει παρέλθει»

Ο Νιλς Καντρίτσκε διακρίνει, ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά του Βερολίνου.
«Η κατάσταση της Ελλάδας αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά στο Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, ενώ στο μεταξύ είναι πλέον σαφές ότι η ευρωκρίση δεν έχει παρέλθει», τονίζει ο γερμανός δημοσιογράφος, επικαλούμενος και τα πρόσφατα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενδείξεις ύφεσης στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια, «θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις», προσθέτει.

Υπέρ της κατανόησης προς τις ελληνικές θέσεις συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νιλς Καντρίτσκε: «ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας».

“Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο”

Σημαίνει αυτό ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να «συγκινήσει» το Βερολίνο επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών κομμάτων;
«Αυτό είναι δυνατό σε περιορισμένη κλίμακα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πότε θα γίνουν οι εκλογές και η παραπομπή στο ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη δεν εκλαμβάνεται ως κάτι συγκεκριμένο από το Βερολίνο. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι άλλος.

Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι

Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο. Στους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας και κυρίως στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο, οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσίπρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των σχέσεων της ΕΕ με την Ελλάδα.

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Επίσης διαπιστώνω πως έχουν πέσει αισθητά οι τόνοι ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι, στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν», εκτιμά ο γερμανός αναλυτής.

Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Ως ικέτης ο Σαμαράς στην Μέρκελ

Μαθήματα ναζισμού σε μικρά παιδιά από τον Χρήστο Παππά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τζήμερος: Χοντροκομμένα αγάλματα οι Καρυάτιδες

Πηγή Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Δούκα: Ποιες οι εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο προεδρικό περιβάλλον  ανέφεραν, πάντως, ότι με όσα λέει ο Χάρης Δούκας υπονομεύει  τις προσπάθειες συσπείρωσης που γίνονται από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας 1
Γιώργος Γεραπετρίτης: «Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΓΓ του ΟΗΕ – Στόχος μας η επανένωση της Μεγαλονήσου»
Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την τοποθέτηση Προσωπικής Απεσταλμένης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα - «Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο στον κόσμο»
Γιώργος Γεραπετρίτης 1
Η Ελλάδα ετοιμάζει τη δική της απάντηση στον ΟΗΕ μετά τη Ρηματική Διακοίνωση και τον χάρτη – πρόκληση της Λιβύης
Ο νέος προκλητικός χάρτης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον οποίο οριοθετεί με συντεταγμένες την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης έως τις ακτές της Κρήτης ουσιαστικά «φωτογραφίζει» ως… «εντολέα» την Τουρκία
Ο χάρτης που κατέθεσε η Λιβύη στον ΟΗΕ 2
Άγριος καυγάς Κυρανάκη – Κουτσούμπα για το ατύχημα με τον Προαστιακό στην Πάτρα: «Σου δώσαμε και αξία, θα παίξεις στα κανάλια»
Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, πέντε μέρες πριν, ο δήμαρχος της Πάτρας είχε λάβει μία επιστολή από το σωματείο μηχανοδηγών, που έλεγε ότι σε αρκετά σημεία χρειάζονται παρεμβάσεις του Δήμου
Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας 9